You are here
Home > Priroda > Ekologija > Gotovo je s jednokratnom plastikom u Europskoj Uniji 

Gotovo je s jednokratnom plastikom u Europskoj Uniji 

Europska Unija postavila je nove standarde u spašavanju okoliša. Na posljednjoj sjednici Europski parlament glasao je ogromnom većinom za zabranu jednokratne plastike.

Od 2021. u Europskoj Uniji bit će zabranjena proizvodnja i upotreba sve jednokratne plastike koja ionako čini najveći dio plastičnog otpada. Zabranjene su slamke, plastična pakovanja za hranu, štapići za uši i drugi slični proizvodi.

Čak 560 parlamentaraca glasalo je ZA zabranu, 35 je bilo protiv, a 28 je bilo suzdržano. Tržištu je dato dovoljno vremena da pronađe ekološki prihvatljive alternative. Nisu zabranjeni samo oni proizvodi za koje trenutno ne postoji zamjena. Trenutno tone nerazgradive plastike zagađuje oceane i ubija životinje. Mikroplastika stigla je do svakog kutka planete.

Najtragičnije od svega jeste baš to što se toliko mnogo plastike koristi samo jednom. Kao dodatnu mjeru, Unija je postigla dogovor da države članice do 2029. godine moraju prikupiti 90% proizvedenih plastičnih bočica kako bi bile reciklirane.

O kolikom problemu se radi svjedoče sve ćešći pronalasci mrtvih kitova čije utrobe su prepune otrovne plastike. Šteta nije samo ekološka nego financijska. Zabrana jednokratne plastike trebala bi Uniji uštedjeti 25 milijardi dolara od posljedica zagađenja do 2030. godine. Izumiranje morskih životinja i zagađenje plastikom direktno uništava priobalne zajednice ovisne od ribarenja i turizma.

Za razliku od Europske Unije, države Balkana se ne bave problemom plastike i ubrzano postaju jedan od najzagađenijih krajeva Europe. Niti je nama život ugodan niti može biti zarade od turizma ako nam uz rijeke vise plastične kese, gradovi su zatrpani plastičnim filterima iz cigareta, po obroncima planina su boce, a čak i prikupljena plastika završava na otvorenim deponijama odakle se raznosi po prirodi.

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top