You are here
Home > Kultura > Film i muzika > Priča o “Zohri”: Prvi afganistanski ženski orkestar

Priča o “Zohri”: Prvi afganistanski ženski orkestar

Afganistan je država u kojoj su prava žena ugrožena, najblaže rečeno. Posljedica je to godina i godina građanskih ratova, sukoba i ponajviše vlasti talibana- islamskih vjerskih radikala poprilično sličnih ISIL-u.

Iako sukobi u ovoj vječito nestabilnoj zemlji i dalje traju, stvari se ipak polako mijenjaju. Gotovo 20 godina nakon američke invazije na Afganistan žene više nisu potlačene kao pod vlašću talibana, pogotovo ne u gradovima.

Svjedok tome je i prvi ženski afganistanski orkestar, osnovan prije 5 godina. O kolikoj se promjeni radi svjedoči to što je pod vlašću talibana i muzika bila zabranjena, a kamoli žene da sviraju. Osim toga, danas postoji i pod talibanima nezamisliv Afganistanski nacionalni institut za muziku.

Institut je osnovan 2008. godine uz međunarodnu podršku kako bi donio muziku mladim afganistancima. Danas institut obučava 250 mladih ljudi, muškaraca i žena. U planu je povećanje broja studenata na 320 i širenje instituta izvan glavnog grada Kabula.

Oko 70% studenata dolazi iz siromašnih slojeva društva, poput prosijaka i uličnih prodavača. Studenti su stari između 12 i 20 godina. Međutim, prije 5 godina osnivač instituta doktor Ahmad Sarmast zamoljen je od strane studenata da pokrene novi projekt koji će pomoći djevojkama.

Prva ideja bila je pop band, ali se ubrzo ideja razvila u puni ženski orkestar. Tako je pokrenut prvi ženski orkestar u historiji Afganistana. Orkestar je nazvan „Zohra“, po perzijskoj božici muzike.

„Zohra“ izvodi kombinaciju tradicionalne afganistanske muzike i zapadne klasike. U zapadnu klasiku orkestar dodaje tradicionalne afganistanske instrumente. Orkestrom ravna Nigin Khpalwak, 22 godine, koja je jedna od najstarijih u orkestru.

Osim promocije muzike, ženskih prava i novog života u Afganistanu, orkestar članicama pruža priliku i za putovanje. Trenutno je „Zohra“ na turneji u Velikoj Britaniji gdje će između ostalog nastupiti i u Britanskom muzeju.

O tome koliko „Zohra“ razbija tradicionalne okvire i potlačenost žena u Afganistanu svjedoči i pritisak na članice orkestra koje se često susreću s komentarima da orkestar ne treba ni postojati, a da žene uopće ne bi ni trebali ići u školu, kamoli svirati u orkestru.

Članice „Zohre“ ne odustaju od svojih snova i nastavljaju raditi u „Zohri“, jednom od najpozitivnijih projekata u Afganistanu danas. Muzika nije jedini način na koji Afganistan može pomoći sam sebi, ali je svakako jedan od načina. Jer ipak muzika dotiče sva srca, preskače sve prepreke i probija sve barijere. Djevojke iz „Zohre“ svjedok su da na ovome svijetu u srcima ljudi ima mjesta za muziku, čak i u ratom najpogođenijim državama.

Pogledajte kako „Zohra“ izvodi Betovenovu „Odu radosti“:

 

 

 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top