You are here
Home > Kultura > Policija prevarila lopove koji su ukrali čuvenu sliku

Policija prevarila lopove koji su ukrali čuvenu sliku

Talijanska policija došla je do spoznaje kako se sprema krađa milijune eura vrijedne slike falamanskog slikara Pietera Brueghela Mlađeg. Umjesto postavljanja dodatnog obezbjeđenja, policija se dosjetila drugačije metode za zaštitu slike.

Naime, slika je bila smještena u crkvi gdje je bila zaštićena samo staklom. Bila je to savršena prilika za lopove. Samo staklo ih je dijelilo od višemilijunske slike. Čuvena slika u srijedu je nestala iz crkve Svete Marije Magdalene u gradu Castelneuvo Magra u regiji Ligurija. Lopovi su čekićima razbili staklo, oteli sliku i odjurili automobilom. Naizgled savršena krađa.

Gradonačelnik Daniele Montebello izjavio je za talijansku agenciju Ansa nekoliko sati nakon krađe kako je gubitak „neprocjenjive slike težak udarac za našu zajednicu“. Međutim, policija uopće nije bila zabrinuta i nije ni pokušala potjeru za lopovima.

Iste večeri gradonačelnik je medijima otkrio istinu koja je vjerojatno teško pogodila lopove: Slika je prije krađe zamijenjena kopijom.  Nakon što su saznali da se sprema krađa, policajci su jednostavno u tajnosti zamijenili sliku, postavili sigurnosne kamere i čekali lopove da se „upecaju“ u zamku.

Nakon što je istina otkrivena, gradonačelnik se zahvalio i redovnicima koj isu primijetili da slika nije orginalna, ali su u interesu istrage prešutili ovaj detalj. Policiji je preostalo samo analizirati snimke te nakon toga uhapsiti lopove s lažnom slikom.

Radi se o čuvenoj slici „Raspeće“. Postoji nekoliko kopija slika sa malim razlikama od kopije do kopije. Izradio ih je Pieter Brueghel Mlađi, kopirajući orginalnu sliku svog oca koja nažalost nije sačuvana.

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top