You are here
Home > Priroda > Ekologija > Novo istraživanje: Mikroplastika pronađena apsolutno svuda 

Novo istraživanje: Mikroplastika pronađena apsolutno svuda 

Istraživači Greenpeacea istraživali su prisustvo plastike u vodama svijeta. Došli su do šokantnih i zabrinjavajućih rezultata: Zagađenje mikroplastikom proširilo se na cijelu planetu.

Mikroplastika je naziv za sitne komadiće plastike, nastale raspadanjem većih dijelova plastike. Ovi mikroskopski djelići uspjeli su prodrijeti u apsolutno sve dijelove svijeta i u gotovo sva živa bića. Mikroplastika je pronađena čak i u novorođenim bebama.

Ono što je najstrašnije jeste da prvo do skora nismo bili svjesni postojanja mikroplastike, a drugo što uopće ne znamo da li je mikroplastika opasna i koliko je opasna. Poznato je da ljudi unose u sebe mikroplastiku putem vode i hrane, ali efekti na zdravlje i ekosisteme još uvijek nisu poznati. Singapursko istraživanje pokazalo je da mikroplastika može biti dom opasnim bakterijama što je zabrinjavajući pokazatelj.

Istraživanje Greenpeacea pronašlo je mikroplastiku u britanskim jezerima i rijekama, podzemnim vodama u SAD-a, uz obale Yangtze rijeke u Kini, na obalama Španjolske…

Mikroplastika je pronađena u 10 od 10 ispitivanih jezera u Velikoj Britaniji. Više od 1,000 komada mikroplastike po litri vode pronađeno je rijece Tame kod Manchestera što je plastikom najzagađenije mjesto na svijetu do sad pronađeno. Čak i u zabačenim mjestima kao što je jezero Loch Lomond i Škotskoj pronađeno je dva do tri komada mikroplastike po litri vode.

Osim toga, mikroplastika je pronađena u svakoj istraživanoj morskoj životinji u nedavnoj britanskoj studiji. „Mikroplastika je pronađena u rijekama, na najvišim planinama i u najdubljim oceanima“ rekao je Julian Kirby, aktivist protiv plastike u organizaciji Prijatelji zemlje koja je pomogla prikupiti uzorke za istraživanje.

Singapursko istraživanje na Nacionalnom univerzitetu Singapur pronašlo je više od 400 vrsta bakterija na 275 komada mikroplastike sakupljenih sa lokalnih plaža. Među njima su bile i bakterije koje mogu izazvati upale u probavnom traktu i infekcije rana kod ljudi. Zabrinjavajuće je što su pronađene i bakterije koje izazivaju odumiranje koraljnih grebena.

U svim nedavnim istraživanjima koja su tražila mikroplastiku, mikroplastika je i pronađena i to u svim uzorcima. Čitavu planetu zatrpali smo komadićima plastike. Ukoliko se pokaže da je mikroplastika štetna i opasna, stvorili smo problem za koji se rješenje ne nazire čak ni u mašti.

Jednostavno nismo u stanju „filtrirati“ čitav planet. Ono što možemo učiniti jeste hitno smanjiti upotrebu plastike kako se problem barem ne bi povećavao.

Izvori: OVDJE

 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top