You are here
Home > Društvo > Kad bi Tuzla bila mjesto od 100 stanovnika

Kad bi Tuzla bila mjesto od 100 stanovnika

Fondacija tuzlanske zajednice već godinama provodi istraživanje „Vitalni znaci“ kojim proučava kvalitet života u tuzlanskoj regiji. U sklopu istraživanja Fondacija je uradila zanimljivu analizu.

Prema prikupljenim podacima napravili su statistiku kako bi Tuzla izgledala da ima 100 stanovnika.  Evo šta su otkrili u Fondaciji:

U Tuzli od 100 stanovnika živjele bi 51 žena i 49 muškaraca. Djece bi bilo 15, odraslih 68, a starih 17. Tri stanovnika su raseljena lica.

Šestoro djece bi bilo u osnovnoj školi, a 5 u srednjoj. Samo 3 osobe bile bi učlanjene u javnu biblioteku. Njih 13 posjećuje pozorišne predstave, a 67 ima pristup internetu.

Zaposlenih bi bilo 23 osobe, od čega je žena samo 8. Još 5 osoba vodilo bi svoj mali ili srednji obrt.

Pozitivno je da čak 94 osobe žive u svojem stanu ili kući. Stanovnici su ipak humani jer je njih 50 darivalo za zajednicu. Međutim njih 25 dalo je manje od 10 KM.

Zanimljivo je da je samo 7 građana uključeno u političke partije, a 18 u organizacije civilnog društva.  Na izbore izlazi 41 stanovnik.

Tragično je da, iako uglavnom imaju vlastiti stan ili kući, 17 stanovnika živi ispod linije siromaštva, a 1 do 2 osobe se hrane u javnoj kuhinji!

Broj stanovnika je u porastu. Iako je broj rođenih i umrlih jednak, ipak svake dvije godine doseli jedna osoba.

Svakako je zanimljivo pogledati grad na ovaj način. I svakako je lakše shvatiti kakva je struktura stanovništva u gradu kada se promatra kao mjesto od 100 ljudi. Naravno, radi se o postotcima, ali je zanimljivije gledati to kao grad od 100 ljudi nego kao same postotke. Brojevima se ne vidi ljudsko lice jer su samo brojevi. Na ovaj način u Fondaciji tuzlanske zajednice na zanimljiv način dosjetili su se kako približiti inače suhoparne podatke građanima.

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top