You are here
Home > Nauka > Epska pjesma: Marko Kraljević i Vujović Matija, autor s wikipedije???

Epska pjesma: Marko Kraljević i Vujović Matija, autor s wikipedije???

Engleska wikipedija čuvena je po svojoj točnosti i nepristranosti koja se uspješno mjeri i sa enciklopedijom Britannica. Tako je studija Univerziteta Harvard zaključila kako je Wikipedija nepristrana poput Britannice.

Thomas Chesney sa Univerziteta u Nottinghamu ispitivao je točnost članaka na Wikipediji i zaključio da ih je zapravo 87% točno, dok 3% članaka ima gramatičke greške, a samo 10% članaka pogreške u činjenicama. Zbg toga univerziteti širom svijeta često smatraju wikipediju korisnim izvorom znanja.

Nevjerojatan je to uspjeh za platformu koju pišu amateri, a kontrolira zajednica. Svako može uređivati wikipediju. I to nas dovodi do balkanskih wikipedija čuvenih po netočnosti i pristranosti. Hrvatska wikipedija čuvena je po ustašluku pa je tako Ante Pavelić „hrvatski političar i odvjetnik.“, a Jasenovac logor koji je „nastavio djelovati i kasnije u SFR Jugoslaviji“.

Ivo Andrić za hrvatsku wikipediju je „bosanskohercegovački, hrvatski i srpski“ pjesnik i književnik, a za srpsku wikipediju je „srpski i jugoslovenski književnik“. Slično je prošao i Ivan Franjo Jukić koji je za bosansku wikipediju „bosanski franjevac“, a za hrvatsku wikipediju „hrvatski franjevac“. Na bosanskoj wikipediji Mustafa Busuladžić je „pisac i naučnik“.

Marko Kraljević i Vujović Matija sa wikipedije

Neko je na hrvatsku wikipediju u članak Gospodarstvo BiH dodao moj članak s portala Prometej „Projekt star 30 godina: Blok 7 TE Tuzla“ kao tekst članka i kao izvor. Međutim, kad se klikne na izvor, dobije se članak “Svijet legendarnih nordijskih junaka: Odvažni Helgi.”

Osim nacionalnih i nacionalističkih promašaja, balkanske wikipedije često imaju i nevjerojatne promašaje u činjenicama. Međutim, stvari postanu komične kada izmišljene činjenice s wikipedije počnu preuzimati „ozbiljni“ ljudi.

Takav je slučaj Matije Vujovića, koji je, kako sam priznaje, iz zafrkancije prije dosta godina dodao na srpsku wikipediju izmišljenu epsku pjesmu „Marko Kraljević i Matija Vujović“. Problem je nastao kada je „epsku pjesmu“ o Marku Kraljeviću i „Matiji Vujoviću“ preuzeo čuveni kviz Slagalica.

U jednoj od igara trebalo je upariti imena i prezimena „likova iz pesama sa naslovom Marko Kraljević i…“ Jedna od kombinacija bila je i „Matija Vujović“. Bez ikakve kontrole i provjere, pisci igara preuzeli su „Matiju Vujovića“ sa wikipediji i dodali ga kao epsku pjesmu.

Status živog i zdravog, orginalnog Matije Vujovića prenosimo u cjelosti:

„Ја као клинац из зајебанције додао у Википедију наводну епску песму “Марко Краљевић и Вујовић Матија” и скроз заборавио на то.
Ено сад на Слагалици било питање да се погоди лик из епске песме, и испало да је реч о лику по имену Матија Вујовић.
Па, јебем му мајку, јебену Википедију користите као извор.“

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top