You are here
Home > Kolumne > PROSTE DUŠE: Post, nemrs, odricanje

PROSTE DUŠE: Post, nemrs, odricanje

Vrijeme je korizme. Mnogi katolički vjernici se odlučuju na neku vrstu pročišćavanja. Fizičko čišćenje u vidu posta, nemrsa i/ili odricanja koristiti će tjelesnom zdravlju. Duhovno pročišćavanje je poželjno u smislu pojačanih činjenja dobrih dijela, suzdržavanja od grijeha, mana i slično.

Sve se ovo može i treba obavljati i kroz cijelu godinu. Ipak ovakvi već određeni periodi mogu poslužiti za poboljšanje stilova života i kao uvod u češće ili stalno prakticiranje istih.

Sviđa mi se period korizmenog 40-dnevnog posta koji pada prelaskom zime na proljeće i pomaže u rješavanju toksina nakupljenih tijekom svih mijena kroz godinu.

Razne su vrste posta ili odricanja. Mnogi će se odreći konzumiranja alkohola, cigareta, slatkoga i slično. Može se postiti smanjenjem unosa hrane. Tu nije potrebno posebno odricanje od vrste jela. Dovoljno je konzumirati jedno jelo u normalnim količinama, a ostala dva obroka zamjetno smanjiti.

Strožiji izbori govore o nemrsu – nekonzumacija mesa i mesnih prerađevina. Tu poneki uvedu i odricanje od mlijeka i njegovih prerađevina. Jedni jedu ribe drugi ne. Šarena lepeza izbora i svaka je prihvaćena i smatra se postom. Tako u tom periodu imamo vremenski ograničene vegetarijance i vegane.

Tko nije spreman u toj mjeri na žrtvu može obaviti post jednog ili dva dana u tjednu. Preporučaju se utorak i petak. I za ta dva dana postoje vjerska značenja. O tom će već upućeni vjernici znati više. Ali kako za svakoga post treba biti privatna stvar ta objašnjenja i odluke ostaju duboko u intimi osobe.

Naravno djeca, stari, bolesnici i trudnice se izuzimaju od obvezujućeg posta, ali bi bilo poželjno zauzvrat činiti više dobrih djela. Dakako na povećanje dobrih djela se pozivaju svi kao dodatni duhovni rast.

Najzahtjevnijom vrstom korizmenog posta se smatra post o kruhu i vodi. Osoba konzumira tijekom tih 40 dana isključivo samo kruh i vodu. I opet je na izbor količina unesenog. Da li će to biti do sita ili ne opet odlučiš sam u skladu sa mogućnošću.

Nedjeljom se ne posti. Mnogi pak koji se odriču alkohola, cigareta i slično pritom poste i nedjelje. Najljepše je čuti kada neki i poslije korizme ne nastave sa konzumacijom istih. Ili ih taj period makar nauči smanjenju i kontroli u uživanju tih poroka.

Također postoje i određivanja. Mnogi će dodatno uvesti u svoj život običaje koje ne obavljaju u svakodnevnici. Vjernici na intenzivnije obavljanje vjerskih dužnosti. Mnogi će uvesti prakticiranje neke vrste sporta. Sve što podiže fizičko, mentalno i duhovno zdravlje.

U svakom slučaju će post, nemrs, odricanje, određivanje donijeti pojedincu, obitelji, zajednici dobro bilo kroz vjeru ili ne. Naučiti nas strpljivosti. Navesti na promišljanje. Približiti nas sebi i svojim mogućnostima. Trenirati dobru volju.

Ne mogu se baš razbacivati nekim svojim osobnim postovima i odricanjima. Radim na tom. A puno toga ima za uraditi. Uglavnom svakome tko se za nešto opredijelio želim od srca neka nađe snagu i volju izdržati. Jer tako smo slabi i tako smo krhki.

1
Dodajte komentar

1 Komentari
0 Odgovori
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše odgovora
Najaktuelnija diskusija
1 Autori komentara
  Pretplati se  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Isključi obavijesti
B.T.

Post je kad ne jedemo jedni druge… kad se ne žderemo međusobno !
To je najbitnije.

Top