You are here
Home > Politika > Dan nezavisnosti: Država se ne voli zastavama i statusima  

Dan nezavisnosti: Država se ne voli zastavama i statusima  

Danas Bosna i Hercegovina obilježava Dan nezavisnosti. Uspomena je to na 29. februar 1992. godine kada je Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina održala referendum o nezavisnosti od raspadajuće Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Referendum o nezavisnosti SR BiH nesretan je događaj. I to ne zato što je izglasana nezavisnost. Šta god da je izglasano, referendum bi i dalje bio nesretan jer je doveo do sukoba i rata. Sve i da nije ni bilo referenduma, opet bi bilo rata i sukoba. Možda čak i gore.

I to je neka tragedija Bosne i Hercegovine koja od 1991. godine nije uspjela pronaći ni jedan jedini put zajednički jezik oko bilo čega bitnog. Stanovništvo je posvađano samo sa sobom, politika je u rasulu, institucije su same sebi svrha, ekonomija zaostaje, država propada.

Nacionalizmi koji su doveli do rata i katastrofe vladaju i danas. O tragičnosti, pa i komičnosti, sistema zvanog Bosna i Hercegovina svjedoči i datum referenduma, baš na 29. februar, dan koji postoji jednom u 4 godine. Kad je sve nakrivno i naopako, valjda je morao biti i referendum na najčudniji mogući od 365/6 dana u godini.

Nešto najčudnije u Bosni i Hercegovini jeste način kako njeni građani gledaju na državu u kojoj žive. Dobar dio građana državu mrzi. Neki je mrze iz političkih, vjerskih i nacionalnih razloga. Drugi je mrze iz socijalnih razloga. Jednostavno dobar dio građana Bosnu i Hercegovinu ne doživljava kao državu kojoj pripada.

S druge strane opet dio građana voli i čak slijepo obožava Bosnu i Hercegovinu. Svjedoče o tome danas društvene mreže preplavljene ljiljanima, zastavama, čestitkama, pjesmama i izjavama ljubavi prema državi.

Svakako da je stvar građanske kulture obilježiti Dan nezavisnosti vlastite države, ali u BiH se tome pridaje gotovo mitski značaj. Na sve strane čestitke i zastave, ljubav, emocije, pa čak i patetika, zakletve na vjernost državi.

Građani u svoj toj ljubavi prema državi propuštaju najbitniju stvar- DRŽAVU. Nije država nešto mitsko, veličanstveno ili zamišljeno. Država nije zastava, himna, grb ili ljiljan. To su samo simboli države koji su u BiH postali država sama.

Nacionalističke politike svele su pitanje države na grb, zastavu i facebook status. Vlada ubjeđenje da ako ima grba i zastave, ima i države. Zato se u Hercegovini češće ukaže Gospa nego zastava BiH. Slično vrijedi i za Republiku Srpsku. Ali je zato u dijelu Federacije BiH zastava BiH na svakom koraku.

Međutim, imanje ili nemanje zastave zapravo ne znači apsolutno ništa. Pogotovo ne na društvenim mrežama. Država je zapravo skup institucija u službi građana. Ništa više od toga i ništa manje od toga.

Neće države biti ako ima više zastava. Niti će je nestati ako zastava nema. Jedini način na koji se gradi država su institucije koje čine tu državu. Zdravstveni sistem, poreski sistem, obrazovni sistem, policijske službe, sudstvo, parlamenti, carinska služba… su država. A ne zastava, status ili grb.

Funkcionalna država bez istaknute zastave i dalje je država. Isto tako, beskorisna i nesposobna država neće postati država ako su zastave na svakom koraku. I dalje će biti beskorisna i nesposobna.

Višak zastava i grbova više je pokazatelj problema, nego stvarnog uspjeha. Što je više zastava i grbova, više su građani opterećeni pogrešnim stvarima. Umjesto institucijama, bave se zastavama.

Izgradnja institucija koje služe građanima jedini je način za izgradnju države. Nema tog građanina koji će mrziti instituciju zaduženu da njemu samom pomaže. Zašto bi neko mrzio brzu i efikasnu administraciju? Neće građanin razgrađivati instituciju koja mu treba.

Bila ili ne bila zastava u toj instituciji, ona je i dalje država. Kao što je Zoran Đinđić govorio: „Ako hoćemo bolju Srbiju, moramo mi da budemo bolji.“ Isto vrijedi za svaku državu, pa i Bosnu i Hercegovinu.

Građani koji smatraju da vole Bosnu i Hercegovinu, neće državi pomoći vješanjem zastava i facebook statusima punim ljiljana. To je šuplja priča. Najbolje će državi pomoći tako što će biti odgovorni građani, postati bolji nego što jesu.

I nije to neka velika mudrost. Građenje države je sačekati zeleno na semaforu. Isto tako je razgrađivanje države prekršiti zakon i preći na crveno. Ne baciti smeće u potok je gradnja države. Prestati opijati se i pušiti je gradnja države. Ne nuditi mito doktoru je izgradnja države. Odgovorno raditi svoj posao je izgradnja države. Kad neko u autu okači grb, a projuri kroz grad 120 na sat, bolje da grb nije ni kačao. Samo ga sramoti.

Zato svako ko želi uspješnu državu, a žele je svi  jer im država treba osim kriminalaca koji se najbolje snalaze “u mutnom”, najbolje će toj državi pomoći odgovornim ponašanjem. S jedne strane kleti se u državu, a s druge strane istu tu državu urušavati kršenjem zakona i neodgovornošću je licimjerno. Zastave i grbove kačati ne vrijedi ništa. Vrijede odgovornost i poštovanje zakona.

Foto: zastave BiH. Izvor: Patria

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top