You are here
Home > Priroda > Najveća vrsta pčela ipak nije izumrla. Pronađena nakon 38 godina

Najveća vrsta pčela ipak nije izumrla. Pronađena nakon 38 godina

Ljudske aktivnosti, zagađenje, krčenje šuma, lov, krivolov i klimatske promjene koje smo izazvali pokrenule su novo masovno izumirenja na Zemlji, neviđeno u kompletnoj historiji ljudske vrste.

Ipak, tu i tamo pojave se i dobre vijesti. Tako je nedavno nakon punih 38 godina ponovno pronađena najveća vrsta pčele na svijetu za koju se sumnjalo da je izumrla. Radi se o najvećoj pčeli, vrsti poznatoj kao Wallaceova divovska pčela ili na latinskom Megachile Pluto.

Ova pčela 4 puta je veća od obične pčele na koju smo navikli. Posjeduje velika kliješta poput jelenka. Pčela je pronađena u indonezijskoj džungli. Radi se o prvom pronalasku još od 1981. godine.

Budući da nije bilo viđanja ove pčele još od 1981. godine, biolozi su počeli vjerovati da je vrsta izumrla. Pčelu je ipak pronašla ekipa biologa iz Amerike, Kanade i Australije u šumama tropskih Molučkih otoka, Indonezija.

Tokom ekspedicije prošlog mjeseca pronašli su jedan primjerak ove divovske pčele u gnijezdu termita na drvetu.

„Bilo je apsolutno nevjerojatno vidjeti ovog „letećeg buldoga“ od insekta za kojeg nismo bili sigurni da uopće više postoji. Dobili smo pravi dokaz pravo pred nama u divljini, rekao je Clay Bolton, fotograf koji je bio dio ekipe. Bolton je i napravio prvu fotografiju žive divovske pčele.

Clay je dodao: „Stvarno vidjeti kako je prelijepa i velika ova vrsta, čuti zvuk zujanja njenih divovskih krila kada je proletila pored glave, bilo je zaista nevjerojatno.“

Wallaceova divovska pčela prvi put je otkrivena 1858. godine od strane čuvenog britanskog prirodoslovca Alfreda Russela Wallacea dok je istraživao tropski indonezijski otok Bacan. Opisao je žensku pčelu veličine gotovo kao palac odraslog čovjeka.

Vrsta je zadnji put viđena 1981. godine kada je američki entomolog (entomologija- nauka o kukcima) Adam Masser otkrio ovu pčelu na tri indonezijska otoka. Promatrao je ponašanje ove pčele i način kako koristi svoja kliješta da prikupi smolu i drvo za gnijezdo.

Sve postrage za ovom pčelom nakon 1981. godine nisu imale uspjeha. Iako ponovno pronađena, znanost o divovskoj pčeli i dalje ne zna gotovo ništa. Za sad se pretpostavlja da divovska pčela ovisi o smoli drveća i gnijezdima termita u indonezijskim šumama.

Upravo su ove šume teško ugrožene sječom i krčenjem radi sadnje plantaža, prije svega plantaža palmi koje se koriste za proizvodnju palminog ulja, dodatka mnoštvu industrijski proizvedene hrane.

Još jedna prijetnja divovskoj pčeli su krivolovci i kolekcionari. Budući da je pčela gotovo nepoznata, ne štiti je ni jedan zakon. Prošle godine na eBayu je navodno jedan primjerak ove pčele prodan za 9,100 dolara.

Ukoliko želimo sačuvati ovu jedinstvenu vrstu, hitno su potrebna daljnja istraživanja i mjere zaštite.

Foto: Wallaceova divovska pčela Izvor: The Independent

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top