You are here
Home > Politika > Bernie Sanders objavio kandidaturu: „Vrijeme je da završimo našu revoluciju!“

Bernie Sanders objavio kandidaturu: „Vrijeme je da završimo našu revoluciju!“

Prije nekoliko minuta američki senator iz savezne države Vermont Bernie Sanders objavio je kako ulazi u utrku za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Detaljniju analizu o kampanji Bernia Sandersa iz 2016. koja je iz temelja potresla američku politiku možete pročitati na linku:

Bernie Sanders 2020: Socijalna pravda dolazi u SAD  

Prije 4 godine Bernie je izgubio utrku za nominaciju Demokratske stranke za predsjednika SAD-a od Hillary Clinton. Clinton je imala podršku Demokratske stranke, bogate donatore i bila je daleko poznatija od do tada nepoznatog Sandersa.

Međutim, sada je Sanders najpopularniji političar u SAD-u i smatra se favoritom koji će osvojiti nominaciju i pobijediti Trumpa.

U mailu nedavno poslanom njegovim pristalicama širom SAD-a Sanders ih je obavijestio da kreće u kampanju:

„Zajedno smo, ti i ja, i naša kampanja u 2016., započeli političku revoluciju. Sad je vrijeme da završimo tu revoluciju i provedemo viziju za koju smo se borili.“

Sanders (77 godina) vjeruje da može preovladati u gužvi različitih kandidata koji će se boriti za nominaciju Demokratske stranke u predizborima koji slijede. Osim toga, Sanders očito cilja i na Trumpa kojeg je nazvao „najopasnijim predsjednikom u modernoj američkoj historiji.“

U kampanji 2016. Sanders je u prvi plan stavio progresivne i socijalne ideje: Zdravstvo za sve, minimalnu satnicu od 15 dolara, besplatne fakultete, borbu protiv klimatskih promjena i veće takse za ultra bogate.

Sada te iste ideje zastupa mnoštvo drugih kandidata, a predsjednik Trump iako je u kampanji obećavao bolju zdravstvenu zaštitu i veće plaće radio je sve na tome da ukine zdravstvenu zaštitu i bori se protiv povećanja plaća.

Dalje u mailu Sanders piše o kampanji iz 2016. godine: „Prije tri godine, za vrijeme naše kampanje u 2016. godini, kad smo se borili za našu progresivnu agendu govorili su nam kako su naše ideje „radikalne“ i „ekstremne“. Pa, tri godine su bile i prošle. I kao rezultat milijuni Amerikanaca su ustali i oduprli se i sve te politike sada podržava većina Amerikanaca“.

Ni jedan kandidat ne ulazi u utrku s toliko prednosti kao Sanders koji je iz 2016. godine izašao sa više od 13 milijuna glasova i više od 230 milijuna dolara malih donacija. Sad Sanders ulazi u utrku za Bijelu kuću ne više kao autsajder već kao prvorazredni kandidat sa gotovo univerzalno prepoznat od strane Amerikanaca.

Ovoga puta Sanders će se suočiti i sa novim preprekama. Vlastite kandidature objavili su i njegovi saveznici iz 2016. godine senatorica Elizabeth Warren i kongresmenica Tulsi Gabbard. Kandidirala se i senatorica Kamala Harris.

Bivši podpredsjednik Joe Biden i kongresmen Beto O’Rourke još uvijek nisu donijeli odluku hoće li ući u kampanju. Sanders može očekivati protivnike i među tradicionalnijim demokratima i među Republikancima koji će ga predstavljati kao radikala. Sam Trump je u govoru o stanju u zemlji upozoravao protiv, kako on tvrdi, puzajućeg socijalizma u Americi.

Sanders je ironično odgovorio- „Znam da će vas ovo vjerojatno šokirati, i mrzim što to moram reći, ali sve što je Donald Trump govorio večeras nije bilo ni istinito ni točno.“

U početku kampanje Sanders će, kako je najavio u mailu, okupiti milijun građana, a tek nakon toga održat će i formalni skup kojim će otvoriti kampanju u tjednima koji dolaze. U 2016. godini za prva 24 sata kada je bio totalno nepoznat široj javnosti Sanders je dobio podršku 175,000 volontera.

Iza Sandersa ovoga puta stat će i stotine progresivnih političara s nižih razina vlasti čije kampanje je Sanders podržao i govorima i financijski. Još jednu prednost koju Sanders ima ove godine je ukidanje presudne uloge takozvanih „superdelegata“, o čemu smo pisali ranije.

Bernie Sanders bi lako mogao postati sljedeći predsjednik Sjedinjenih Američkih država i zamijeniti politiku mržnje i podjela s politikom borbe za običnog čovjeka.

KRATKA BIOGRAFIJA:

Berni Sanders rođen je 8. septembra 1941. godine. Roditelji su mu bili Jevreji podrijetlom iz Poljske i Rusije. Odrastao je u siromašnoj obitelji u Brooklynu, New York. Još ranije Sanders je izjavio da jako dobro zna šta nedostatak novca znači za obitelj i kakve sukobe izaziva.

Diplomirao je na Univerzitetu u Chicagu gdje se uključio u pokret za građanska prava. U 1981. izabran je za gradonačelnika Burlingtona u saveznoj državi Vermont. Proveo je politike dostupne stanogradnje i poticaja mladim ljudima za kupovinu nekretnina. Nakon toga, 1990. Sanders postaje zastupnik u Kongresu gdje ostaje do 2006. kada biva izabran u Senat.

Nakon izbora Trumpa za predsjednika Sanders je aktivno vodio kampanju otpora njegovoj politici mržnje i podjela, nazvao Trumpa „idiotom“, „najopasnijim predsjednikom u modernoj povijesti SAD-a“, „lažovom“ i „rasistom.“

Bernie Sanders oženjen je sa Jaine Sanders i ima četvoro djece.

Foto: Bernie Sanders. Izvor: Facebook stranica Bernie Sander

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top