You are here
Home > Priroda > Nakon hladne zime, najtopliji februar

Nakon hladne zime, najtopliji februar

Za Veliku Britaniju posljednja zima bila je neobično hladna sa iznadprosječnom količinom snijega. Međutim, februar je Britancima donio novo ekstremno vrijeme na koje nisu navikli. Vremenska prognoza za tjedan pred nama predviđa najtopliji dan u februaru od kako postoje mjerenja.

Relativno uobičajeno februarsko vrijeme naglo se promijenilo prošlog tjedna. Valentinovo 2019. bilo je najtoplije Valentinovo u Velikoj Britaniji još od 1988. godine. Za Valentinovo je Velika Britanija bila toplija od Španjolske što svakako nije nešto što se događa često.

Za tjedan koji je pred nama prognoze predviđaju temperature od 14 do 15 stupnjeva celzijusa, a uobičajena temperatura za ovo doba godine je 8 stupnjeva.

Vrlo lako bi mogao biti probijen dosadašnji rekord od 19,7 stupnjeva celzijusa. Ovako visoke temperature izaziva topao zrak koji dolazi s juga i struji Sjevernim morem.

Iako toplije vrijeme u februaru može odgovarati ljudima, uglavnom se radi o negativnoj pojavi. Živi svijet nije navikao na ovako visoke temperature u februaru. Životinje i biljke bi lako mogle započeti svoj proljetni ciklus života i onda nastradati od hladnoće ako se temperature spuste na prosjeke.

Nagle promjene temperature posebno su opasne za voćke i kukce koji su posebno osjetljivi na hladnoću. U tome i leži jedna od najvećih prijetnji od strane klimatskih promjena. Sve ekstremnije promjene vremena i temperature koje se sve više odmiču od prosjeka su nešto na što živi svijet kroz milijune godina evolucije nije prilagođen i na što se ne može prilagoditi tako brzo kako se promjene dešavaju.

Foto: Vremenska prognoza. Izvor: Everyday Health

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top