You are here
Home > Kultura > E, zabole me: suptilna umetnost življenja

E, zabole me: suptilna umetnost življenja

Tridesettrogodišnji bloger i autor iz oblasti samopomoći, Mark Manson, objavio je 2016. godine delo koje je vrlo brzo postalo hit u knjižarama. Dospelo je do šestog mesta „Njujork tajmsove“ i devetog mesta „Vašington postove“ liste bestselera. Reč je o knjizi koja je kod nas prevedena kao E, zabole me, a koja zapravo ima vrlo (ne)zgodan naslov: A Subtle Art of Not Giving A Fuck.

E, zabole me je na neki način, „obrnuta popularna psihologija“: u njoj nema onih saveta tipa razmišljajte pozitivno, ustanite rano, hranite se zdravo… U suštini, ova knjiga dosta govori o prirodi modernog društva, problemima sa kojima se većina nas svakodnevno suočava i načinom na koji to radimo.

Mansonov stil je dosta otvoren i direktan, tako da u ovoj knjizi možemo pročitati i neke istine koje možda i nije tako prijatno čuti (tj. pročitati): nisi poseban, tvoji problemi nisu posebni, bol je deo procesa… Prosto, nema ulepšavanja stvarnosti. Ipak, sama knjiga se fokusira mnogo više na one stvari o kojima zaista treba brinuti nego na one za koje nas „zabole“, iliti govori o tome „za šta treba da nas zabole, a za šta ne“. Autor smatra da ljudi širom sveta najčešće brinu zbog pogrešnih stvari, dok im one koje su zaista važne mnogo više promiču. Postoji mnogo stvari za koje nas iskreno „zabole“, ali baš zato moramo da shvatimo šta nam je u životu zaista važno.

Iako ima dosta „recepata“ koji se mogu pročitati i u drugim knjigama o samopomoći, stiče se utisak da vam o svemu ovome priča blizak prijatelj ili neki dobronameran rođak. Zbog potpuno drugačijeg pristupa stvarima, ova knjiga može biti zanimljiva i ljudima koji inače vole popularnu psihologiju, ali i onima koji od nje „beže”.

 

Ilustracija: E, zabole me na raznim jezicima. Izvor: Facebook stranica Marka Mansona

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top