You are here
Home > Politika > SAD: Zakon nastavnicima oduzima licencu ako se pridruže protestima

SAD: Zakon nastavnicima oduzima licencu ako se pridruže protestima

Pravo na štrajk i članstvo u sindikatu jedno je od osnovnih radničkih prava. Garantirano je u gotovo svim europskim državama, pogotovo na zapadu. Međutim, preko Atlantika u Sjedinjenim Američkim Državama radnička prava su često ugrožena.

Jedan od najgorih slučajeva ugrožavanja radničkih prava zabilježen je u Oklahomi. Savezna država Oklahoma donijela je Zakon 2214 po kome se nastavnicima automatski oduzima licenca za rad ako se pridruže protestima.

Radi se o teškom napadu na prava radnika, nezabilježenom u europskim demokratskim državama u zadnjih 50 godina. Poslodavci i država su davali otkaze kao odgovor na štrajk u vremenima prije Drugog svjetskog rata.

Ukoliko nastavnici ipak izađu na proteste, zakon će im oduzeti licence za rad i zabraniti im da ikad više predaju u Oklahomi. Ovako drakonski zakon odgovor je Oklahome na val protesta nastavnika širom SAD-a.

Predlagač zakona Todd Russ tvdi da je zakon donešen samo zato kako bi se osiguralo da se djeci ne ometa obrazovanje. Međutim, to je ništa drugo neko obično opravdanje i laž budući da se svi propušteni časovi lako nadoknade nakon štrajka.

Russ je za CNN izjavio: „Djeca zaslužuju biti u učionicama, učiti i spremati se za sljedeće ispite i sljedeću fazu svog života.“

Po postojećem zakonu već je zabranjeno nastavnicima da štrajkaju u Oklahomi. Ipak, prošle godine su stotine nastavnika na ulicama Oklahoma Citya tražile veće plaće i više sredstava za obrazovanje. Zakon su zaobišli tako što su prosvjed nazvali „napuštanje“, a ne štrajk.

Istu taktiku primjenjivali su i radnici u bivšoj Jugoslaviji 1980-ih. Štrajk je također bio ustavom zabranjen, a radnici su štrajkove jednostavno nazivali „obustava rada“ i tako zaobilazili ustav iz 1974. godine.

Nastavnici u Oklahoma Cityu javili su školama da će biti odsutni tog dana, pravdajući se na razne načine. Kada je dovoljno nastavnika reklo da neće doći na posao, škole su morale biti zatvorene pa su i ostali nastavnici mogli izaći na proteste.

Zabrana štrajka nije tako rijetka pojava u Sjedinjenim Američkim Državama. Još mnoštvo zanimanja ima zabranu štrajka. Tako je štrajk zabranjen i kontrolorima letenja. Onemogućavanje štrajka omogućilo je državi da izbjegava obaveze prema radnicima i ne podiže plaće.

Zabilježeni su slučajevi da nastavnici u SAD-u rade po 6 poslova kako bi uspjeli prehraniti porodicu. Saradnici na univerzitetima odavali su se prostituciji kao izvoru dodatnih sredstava za život. Uslovi u školama su također loši. Djeca uče iz udžbenika starijih od te djece, a udžbenika nema dovoljno. Zabilježeno je da 70 učenika uči iz 25 udžbenika.

Tako loše stanje u obrazovanju stvara veće društvene probleme. Štrajkaju nastavnici državnih škola. Oni koji ne mogu platiti privatno obrazovanje osuđeni su na katastrofalno obrazovanje u državnim školama.

Nakon takvog obrazovanja, siromašni će teže upisati fakultete  i radit će slabije plaćene poslove. Siromašni će ostati siromašni, a bogati će postati još bogatiji. Takav sistem dovodi do toga da se najbogatijih 1% sve više bogati, a ostalih 90% stanovništva sve više siromaši.

Tolika razlika u bogatstvu između elite i naroda dovodi do nemira, sukoba, političke nestabilnosti i štetna je za ekonomiju. Sredstva na računima elite se gomilaju, a radna snaga je sve manje obrazovana.

Sjedinjene Američke Države sve više postaju zemlja problema, a sve manje su zemlja prilika. SAD su se davno probudile iz „američkog sna“.

Foto: Štrajk nastavnika u Oklahomi 2018. Izvor: The New Yorker

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top