You are here
Home > Kolumne > PROSTE DUŠE: FaceBook

PROSTE DUŠE: FaceBook

Pa sretan rođendan dragi fejsbuče! Već petnaest!? Stari se polako, a? Ne brigaj, masa te voli, budućnost ti je dobra i bogata. Želim ti sve naj naj!

Ah, taj fejs! Tako mlad, a ipak progresivan. Nije se moglo pretpostaviti koliki broj će pohitati na bine fejsovih platformi. Koliki će umisliti da su pjevački, plesački, spisateljski (poput mene) talenti. Da su lijepi, zgodni, zanimljivi, pametni, ah!

Odrasti će generacija koja je ubjeđena da MORA dnevno opaljivati milijune selfija i objavljivati iz sata u sat na oglasnoj ploči fejsa iliti njegovih sporednijih bina poput Instagrama, Messengera i WhatsAppa.

Ne bih i ja klala o počecima, uspjesima, aferama dragog nam fejsbuka. Više me zanimaju sami korisnici, njihova, vaša, moje ponašanje u tim virtualnim druženjima.

Ponašanje na društvenim mrežama je preslika tebe kakav si u stvarnom svijetu samo pod povećalom koje može, ako si nestabilan, razotkriti tvoje najveće strahove i nesigurnosti. S druge strane da priliku otkriti i talente.

Raznolikih ponašanja ima. Od sasvim normalnih do ekstremno poremećenih umišljenih samodopadnih likova. Osvrnula bih se na neke svima nama poznate.

Na primjer Fejsčica Fejsović, koja je ubjeđena da je vanjski izgled jedina potrebna životna filozofija, će svoje izazovne uvježbane fotografije kačiti po zidovima platformi u grozničavoj želji dobijanja lajkova i samim tim hraniti demone nesigurnosti.

Ima i onih koji lafo ne priznaju značaj vanjske ljepote, ali svejedno nam svakodnevno prezentiraju svoje slike u raznoraznim pozama i scenografijama.

Ili će mlada majka smatrati da stavljanje slika njenog “najboljeg i najljepšeg ikad od sve djece” njena društvena i moralna obaveza nama ostalima prikazati svu “genijalnost” njene lutkice za oblačenje. Pa nikad nije dosta: uslikaj i kači svaku novu haljinicu, svaku grimasu, reklamiraj svoj proizvod. Još uzbudljivije je iznova i iznova dijeliti uspomene koje ti predloži stari lisac fejs, da ne bi slučajno zaboravili sve blještave momente tvog virtualnog kraljevića ili tvoje buduće selfie zvijezdice.

On će se slikati pored tuđih bijesnih auta iako ni u snu ne mogu biti njegova. Nadati da će fejs prijatelji prepoznati kako njemu dobro stoji ta mašina i kako ćemo svi uvidjeti da je baš on rođen za lagodan život zvijezde. Ali eto kad nema u javi nek mi vidimo u virtuali da je on beg, star fucker i sl.

Tek međusobno kliknuti ljubavni parovi će toliko srca i pusa slati jedno drugom preko našeg fejs vidnog polja pa se uplašim da će, zaluđeni takvi, potrošiti sva srca, puse i slanje ljubavi po fejsbuku. A to razmjenjivati u inboxu je totalno neprihvatljivo jer ako nisu svi vidjeli kao da se nije ni desilo.

Nadalje, jedni od najnapornijih fejsbučara su zlobni i agresivni komentatori svega i svačega. Nema te teme u koju se oni ne razumiju i nema tog statusa na kojeg se ne nađu osobno pogođeni i prozvani. Smatraju da je sve napisano direktno njima upućeno. Onda trolovanjem, nepismenošću, mržnjom, priglupim mišljenjema i bez ikakve trunke bontona se nakaleme i uhvate kao pijan plota.

Tajanstveni statusi, znaš oni poput “za nju koja nije tu” pa srca, pa video spot i slične verzije postova. Zamisli ti, eto baš ću sad svisnuti od muke što si mi naslutio da imaš tajnu, ali otkriti je još nećeš i mi svi ostali ćemo izgarati od želje da ju saznamo. Možeš mislit!

Ali od svih, meni osobno su najinteresantniji oni koji će svakosatno objavljivati doslovno sve. Pa ćemo znati što jedu, s kim su bili na kavi, tko im je bio u gostima, kuda su putovali i sl. Totalni izvještavači svog života, a da ih pritom u biti ne zanimaju ostali fejs prijatelji i njihovi statusi. Smatraju se glavnim ulogama i nema potrebe obraćati pažnju na ostale fejs korisnike, svoje nazovi prijatelje.

Davitelji slika hrane. Smarači lančanih vic slika i videa u inbox (kao neće javno objaviti pa te cimaju u porukama). Oni koji uhvate razgovarati putem komentara na nekakav status (pa ako bi razgovarao ili mi piši u inbox ili nazovi). Mudraci koji dijele pozitivne misli i stihove (ista sam takva smaračica). Revolucionari koji misle da dijeljenjem određenih statusa i ispraznim lakjovima obavljaju svoje humane i socijalne dužnosti.

Tek u školama su se mnogi susretali sa osnovama kulture i lijepog (rekla bih ljudskog) ponašanja. Za fejs ih nitko nije pripremao ni učio, a da sami nađu poveznicu između kulture u realnosti i kulture na društvenim platformama je viša nepoznanica.

Mnogi će optužiti fejs, ali on bez nas ne bi postojao i samo je odraz naših misli i ponašanja. U vremenu “nemanja vremena” mi dobro dođe. Uspijevam održati kontakte i prijateljstva. Pratim zanimljive ljude i stranice. Objavim što želim drugima pokazati. Nasmijem se. Naučim nešto novo…

Široko je to polje. Preširoko da se ponekad izgubimo u njemu. Ipak, stvarni je to svijet, dio našeg odraza, poput dječjeg leksikona ili poput osobnog dnevnika…pripazi dobro, jer sve sa fejsa ode u oblak i ostaje zauvjek.

Kao i ovaj tekst sa kojim će se neki složiti, neki me iznova prezreti, mnogi lagano ga ignorirati, smatrati nepotrebno čitanja, i druge verzije. I sve je to prihvatljivo i normalno.

I na kraju, za moje virtualne prijatelje koji će se možda i zaletjeti pročitati ove moje pretparačke filozofije – svaka sličnost sa stvarnim likovima je slučajna. Hvala, živili!

Foto: Facebook. Izvor: Marketing Land

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top