You are here
Home > Nauka > Granata iz Prvog svjetskog rata pronađena u krompiru

Granata iz Prvog svjetskog rata pronađena u krompiru

Pronaći nečistoće u krompiru i nije neka rijetkost. Tu su zemlja, trunje, stabljike raznih biljaka, čak tu i tamo poneki kukac. Ali pronaći u krompiru granatu iz Prvog svjetskog rata svakako je rijetkost.

Još čudnije je ako granatu njemačke proizvodnje iz Prvog svjetskog rata u krompiru pronađu radnici tvornice čipsa u Hong Kongu. Kao možda vrhunac putovanja granate jeste to što je krompir stigao iz Francuske.

Pronalazak granate i nije bio tako bezazlen. Za vrijeme Prvog svjetskog rata ova ubojita naprava bila je aktivirana i bačena, ali nikad nije eksplodirala. U proteklih nešto više od 100 godina granata je zahrđala i zaista počela nalikovati na krompir.

Po svemu sudeći, granata je više od 100 godina provela u zemlji, dok polje na kome se nalazila nije bilo zasijano krompirom. Granata je bez aktiviranja preživjela i oranje i sijanje i berbu krompira.

Nakon toga nije se aktivirala ni tokom pakovanja i transporta iz Francuske u Kinu. Na sreću, primijetili su je radnici prije ulaska granate u proizvodnju gdje je mogla izazvati veću tragediju.

Nakon pronalaska granate, radnici su pozvali policiju koja je granatu oprezno preuzela i detonirala na polju izvan tvornice. Iako stara više od 100 godina, granata je uspješno eksplodirala što samo svjedoči koliko su sreće imali i francuski farmeri i kineski radnici.

Foto: Granata pronađena u krompiru. Izvor: BBC

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top