You are here
Home > Priroda > Zašto aligatori gutaju kamenje

Zašto aligatori gutaju kamenje

Aligatori na svom meniju imaju dosta neobičnih namjernica. Manje životinje, morski psi, poneko voće i kamenje. Znanstvenici su dugo vjerovali da aligatori gutaju kamenje iz istog razloga kao i ptice- radi lakše probave druge hrane.

Druga teorija bila je da aligatori slučajno tu i tamo progutaju kamen dok jedu nešto drugo. Međutim, najnovija studija nudi potpuno drugačije objašnjenje. Studija objavljena u časopisu Integrative Organismal Biology proučavala je 7 mladih američkih aligatora.

Ove životinje većinu života provode u vodi vrebajući plijen i izbjegavajući veće životinje koje vrebaju njih. Od vremena u vodi, aligatori pokušavaju što više vremena provesti na dnu. Znanstvenici su proučavali koliko dugo aligatori ostaju na dnu.

Svaki od 7 aligatora zaronio je 42 puta. Nakon 21 zarona, znanstvenici su aligatorima ponudili da progutaju hrpu kamenja što su aligatori i uradili. Pokazalo se da nakon gutanja kamenja aligator uspije provesti 88% više vremena na dnu nego bez kamenja.

Znanstvenici vjeruju da progutano kamenje aligatorima služi kao uteg koji ih vuče na dno. To omogućava aligatorima da ostanu pod vodom čak i kada su im pluća puna zraka. Na ovaj način aligatori uspiju ostati na dnu do 35 minuta.

Po svemu sudeći, izgleda da je misterija gutanja kamenja konačno riješena.

Foto: Aligator. Izvor: National Wildlife Refuge Association

 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top