You are here
Home > Priroda > Putnik pokušao avionom prokrijumčariti živog leoparda

Putnik pokušao avionom prokrijumčariti živog leoparda

Krijumčarenje zaštićenih životinja veliki je problem u današnjem svijetu. Kriumčari dovode do istrebljenja ugroženih vrsta. Životinje se ubijaju zbog kljova, rogova, kože i drugih dijelova tijela. Ponekad se krijumčare i žive, kao budući kućni ljubimci.

Upravo takvav slučaj spriječile su indijske vlasti. Naime, putnik na Chennai Aerodromu postao je sumnjiv osoblju aerodroma zbog čudnog ponašanja.

Putnik-krijumčar pokušao je prokrijumčariti živog leoparda u ručnom prtljagu. Iz prtljaga se začuo čudan zvuk, zavijanje i cviljenje. Kada je osoblje zaustavilo putnika, ovaj je odbijao reći što je u prtljagu tako da je prtljag otvoren.

Na svoje iznenađenje, osoblje aerodroma pronašlo je u ručnom prtljagu pronašlo bebu leoparda. Životinja je bila u stanju šoka. Putnik je uhapšen i predan policiji koja je započela istragu da li je uhapšeni povezan sa međunarodnom grupom krijumčara.

Spašeni leopard poslan je u centar za rehablitaciju životinja Aringar Anna Zoološki Park u Chennaiu.

Leopardi žive širom Azije i nekad su bili jedna od najrasprostranjenijih divljih mačaka u Aziji. Međutim, posljednjih desetljeća broj leoparda u divljini opada zbog sječe šuma, širenja gradova i ilegalne trgovine njihovim krznom.

Foto: Spašeni leoprad. Izvor: The Independent 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top