You are here
Home > Kolumne > Vedad Pašić: Zašto KCUS plaćamo svi, a liječi samo neke

Vedad Pašić: Zašto KCUS plaćamo svi, a liječi samo neke

Gledao sam vrlo čudnu pressicu Prof. Sebije Izerbegović. Odvojivši sad u potpunosti njezino prezime i stranačku pripadnost od stručne i profesionalne karijere, što je dakako veoma teško, prvi zaključak se nameće sam od sebe.

Naime, ako je ovom press konferencijom željela postići bolji odnos s medijima u toj namjeri je spektakularno podbacila. Nastupila je arogantno, nadmjeno, te su čak njeni argumenti koji su bili validni, a bilo ih je, izgubljeni u okretanju očima i argumentativno-neprijateljskom stilu neprikladnom jednom akademskom radniku.

A momenti tipa ”hoćete da vam sad pročitam poruke koje ste mi postali “ su nevrijedni komentara. Potpuni PR fijasko, vjerovatno u suprotnosti od namjeravanog učinka. Za ove stvari postoje profesionalci koji znaju šta rade.

Međutim, ono što je mene iznenadilo jeste saznanje da je jedan od osnivača KCUS (Klinički centar Univerziteta u Sarajevu) Vlada FBiH, te da ista postavlja Direktora, a da KCUS ima budžet od 200 miliona KM! Podsjećam, ista Vlada je pokazala potpunu otsutnost sposobnosti postavljanja najboljih kadrova na menadžerske pozicije nebrojeno puta. Zašto sarajevsku bolnicu plaća Vlada FBiH, a tuzlansku, koja je neusporedivo bolja i sa boljim stručnjacima skoro na svakom polju, plaća kanton? Tuzlaci i građani FBiH iz drugih kantona se ne mogu bez potvrde da se kod njih neka procedura ne radi liječiti na KCUS. No svi skupa plaćamo rad KCUS?

Federacija BiH osnivač je svih univerzitetsko kliničkih centara u Federaciji- Tuzla, Mostar, Sarajevo. I dijelom ih financira. Ali različito. Za KCUS Federacija obezbjeđuje 23% sredstava, a za UKC Tuzla 13,5%. Iako Zavod za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo daje KCUS-u 55% sredstava, upravu imenuje Federalna vlada, a u Tuzli Kantonalna vlada.

S druge strane, to je i kršenje Ustava FBIH, jer je obrazovanje isključivo u nadležnosti kantona, a ovo je KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU.

Konačno, hvaljenje nekom strašnom uspjesnošću naučnog rada na KCUS, ne stoji. Naime, jednostavna pretraga Google Scholara, koju na kraju krajeva preporučuje Prof. Izetbegović, pokazuje da Medicinski fakultet nema najbolje stručnjake na UNSA, ako gledamo broj citata i kvalitet žurnala u kojima su članci objavljeni.

Ta čast pripada Prirodoslovno-Matematičkom Fakultetu.. U top 10 navedenih stručnjaka na Scholaru, troje je sa Matematičkog fakulteta, na 4. 6. i 9. mjestu. S tim da najcitiraniji stručnjak, sa 4597 citiranja u stvari nema ta citiranja, jer nije autor niti jednog od top navedenih članka, već član tzv “ekspertnog tima”. Autori su jasno navedeni. Isto tako za devetog kolegu, koji više od pola svojih citiranja ne bi smio imati (izuzimam kolegu Prof. Izeta Masica, kome skidam kapu na objavljenim radovima i citiranja koja ima!).

Dakle, hvala u svakom slučaju Prof. Izetbegović na ovim otkrovenjima, o kojima ništa ne bih znao bez ove presice.

Autor: Vedad Pašić 

Foto: KCUS. Izvor: N1.ba

 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top