You are here
Home > Društvo > Avion duhova u Madridu

Avion duhova u Madridu

Stoljećima su moreplovci na svjetskim morima susretali napuštene brodove bez posade. Često su ih nazivali „brod duhova“ jer je izgledalo kao da brodom zaista upravljaju duhovi. Ali nova vremena donose i nove pojave.

Tako je u Madridu „otkriven“ misteriozni „avion duhova“. Ovaj „avion duhova“ parkiran je i nedirnut više od 10 godina na madridskom aerodromu Adolfo Suárez Barajas.

Tek nakon 10 godina uprava aerodroma postavila je sebi pitanje za koje se mnogi čude kako nije postavljeno ranije- Čiji je to zapravo avion i zašto je tamo?

Punih 10 godina radnici aerodroma gledali su u misteriozni avion i nisu se zapitali zašto je trajno parkiran na njihovom aerodromu. Radi se o avionu McDonnell Douglas MD87  vrijednom 1 milijun 1,14 milijuna eura.

U međuvremenu neko je skinuo motore i upravljački sistem s aviona. Tko je to uradio, ne zna se. U pokušaju da sazna odgovor, direktorica aerodroma Elena Mayoral zamolila je javnost za bilo kakvu informaciju o vlasniku aviona.

Ukoliko vlasnik nakon 3 mjeseca ne bude pronađen, aerodrom će zaplijeniti i prodati avion. To bi zapravo mogao biti i cilj stvarnog vlasnika. Ukoliko vlasnik bude otkriven, morat će platiti 10 godina računa za parkiranje aviona.

Vlastitu istragu pokrenule su i španjolske novine El Pais. Novinari El Paisa otkrili su da je avion u julu 2010. godine kupila kompanija Saicus Air s Kanarskih otoka. Kompanija je bankrotirala u decembru iste godine.

Nije neobično da avioni završe na otpadima širom svijeta. Međutim, jeste neobično da ih vlasnici ostave na aerodromima. Sličan slučaj zabilježen je i na aerodromu u Kuala Lumpuru. Čak tri Boeinga 747 ostavljena su na aerodromu, a vlasnik nikada nije pronađen.

Malo čudno djeluje da se može izgubiti vlasnik nečeg tako velikog i skupog kao avion, ali po svemu sudeći gubljenje aviona i nije tako rijetka pojava kako bi se očekivalo.

Foto: Aerodrom Adolfo Suárez Barajas. Izvor: The Independent 

 

 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top