You are here
Home > Društvo > Radnici i Resursi: Komunistička nostalgija

Radnici i Resursi: Komunistička nostalgija

Gotovo smo svi mi ovdje i širom istočne Europe odrasli ili život proveli okruženi velikim fabrikama, blokovskim naseljima, gledali „komunistička“ vozila poput Stojadina, TAMić kamiona, FAP-ova ili IMT traktora.

Interes za ta vremena i dalje postoji, bilo kao nostalgija, kao sjećanje ili kao razmišljanje šta bi bilo kad bi bilo. Primijetila je to i masa malih studia za razvoj video igara. Nedavno su se počele pojavljivati igre koje se vraćaju baš u period komunizma. I to masa takvih igara.

Fabrike u Workers and Resources

Tako je video igra Jalopy ponudila iskustvo voženja raspadnutog (i raspadajućeg) starog auta širom istočne i jugositočne Europe, uključujući Jugoslaviju. Igra Papers please (Papire molim), vodi igrača kroz ulogu carinika u istočnoeuropskoj zemlji. Beholder 1 i Beholder 2 bave se ulogom činovnika u komunističkoj diktaturi. Studio Kremlingames izdao je dvije igre sa komunističkom tematikom, a upravo radi i na trećoj.

Dok se Crisis in Kremlin (Kriza u Kremlju) bavi raspadom SSSR-a i predsjednikovanjem Mihajla Gorbačova, igra Ostalgie se bavi istim periodom u drugim zemljama istočnog bloka poput Poljske, Mađarske ili Albanije. Kremlingames trenutno radi na razvoju igre o komunističkoj Kini u periodu kasnih 1980-ih.

Međutim, kralj ovog novog „komunističkog žanra“ igara svakako je Workers and Resources: Soviet Republic (Radnici i Resursi: Sovjetska Republika). Igru razvija 3Division studio kojemu je to druga igra.

Radnici i Resursi vraća nas u vremena petoljetki, industrijalizacije, podizanja industrijskih kombinata, otvaranja fabrika, izgradnje stambenih blokova i uljepšavanja istih komunističkim spomenicima.

Igra u svojoj najavi obećava: „Siromašna zemlja negdje u istočnoj Europi. Ali bit će bolje. Jer revolucija dolazi!“ Iako baš nije remekdjelo suvremene grafike u video igrama, igra vjerno dočarava ambijent tog vremena i „onog sistema“.

Stambeni blokovi u igri

Jer ipak, ni u „onom sistemu“ nije bilo dobre grafike. Na početku igre vidimo samo malene gradove, rijeke, polja i blatnjave ceste. Revolucija dolazi! Počinje industrijalizacija, podižu se prve fabrike iz kojih se širi dim i prašina, orginalne replike stvarnih vozila prevoze drvo u pilane, traktori oru njive, polaže se asfalt, grade elektrane i trafostanice.

Ali Radnici i resursi nije igra samo o industriji i resursima. Tu su i radnici kojima trebaju stanovi, autobusi da ih voze na posao, marketi, kino dvorane, spomenici da ih podsjete na tekovine revolucije i još mnogo toga.

Kombinati podižu ne samo nove kopove uglja ili nove željezare, nego i potpuno nove stambene blokove, nova naselja, nove gradove. Ubrzo zemlju presijecaju pruge, rijeke premošćuju mostovi, a zemlja je još uvijek blatnjava oko tek izgrađenih stambenih blokova.

Igra zaista djeluje stvarno, kao da se zaista radi o vremenima komunizma u istočnoj Europi. Uz sve to, da bi se još lakše uživjeli u igru, 3Division studio se pobrinuo za potpuno prikladnu „komunističku muziku“.

Spomenici Revoluciji u Workers and Resources

Gledati kako se podižu fabrike, kopovi, spomenici i stambeni blokovi u Radnici i Resursi zaista podsjeća na fotografije izgradnje gradova u kojima živimo. Fabrike u ovoj igri stvarno liče na fabrike i ruševine fabrika kojima smo okruženi.

Kako bi igra bila još uvjerljivija, njeni stvaraoci potrudili su se proizvesti i ultimativnog neprijatelja svakog komunističkog sistema- truli kapitalizam i njegove primamljive proizvode.

Vremenom stanovnicima neće biti dovoljni samo žito, mlijeko, stan i posao. Tražit će luksuzne proizvode sa zapada, elektroniku, dizajnersku odjeću i oborit će režim ako ne dobiju ono što žele.

Workers and Resources trebala bi izaći u prodaju u prvom kvartalu 2019. godine. Dalje je na igračima da probaju održati revoluciju na vlasti i nakon 1990-ih godina ili da saznaju kako je bilo drugovima Čaušeskuu, Markoviću, Jaruzelskom, Živkovu i ostaloj kompaniji.

Foto:Logo igre. Izvor: Facebook

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top