You are here
Home > Kolumne > PROSTE DUŠE: Frizura

PROSTE DUŠE: Frizura

Odmah da se razumijemo, frizura svih frizura ikad je slavna fudbalerka!? Zamisli opet uđe u modu. Auuuu, jao jao. Zaboli ovo.

Elem, čim smo napustili pećine i uvidili značajnost kićenja stali smo se igrati kosom i njenim oblikovanjem. Divlje neukrotive grive su polako dobijale etiketu neurednosti.  A i oblikovanjem, farbanjem, ukrašavanjem kose se označavao i statusni položaj.

Među prvim se tog dosjetili prefrigani Egipćani. Robovi im bili frizeri. Farbali ih, mazali im kose mirisnim uljima, šišali, prali mješavinom vode i citrusa. Na njihovu kosu nanosili razne vrste farbi, pleli pletenice, pravili perike od vune. Povrh svega ukrašavali gospodare dijademama vječne mladosti.

Ležerni Grci su odabirali jednostavnije varijante. Gusta valovita duga kosa, ukroćena griva. Vezali je u rep, pletenice, kitili jednostavnim ukrasima. Opčinjavale ih plave kose. Već vidim na što je to ličilo! Čak su imali i frizerske škole. Respekt!

Ali mudre Rimljanke njegovaše svoje kose kozjim mastima te uljima od kamilice i bukve. Najomiljeniji friz je bio razdjeljak po pola glave. Kao što opjeva gospodin Balašević “ U razdeljak te ljubim”. Pleli su kose i ukrašavali, ćelave prezirali.

Precizni Germani kao simbol visokog statusa i moći vezali su kosu u perčine. Žene puštale kosu do koljena, krotili ih u punđama. Ratne zarobljenike i robove brijali na ćelavo.

Srednji vijek donosi za mnoge siromaštvo i u frizerskom pogledu. Pribjegavaju nošenju velova i marama. Ostala bogata manjina se kočoperi biserima i skupocjenim ukrasima po kosi. Renesansa uvodi umetke u kosu, nakićene mašnama punđe i nadasve lokne. Viđamo te čudne frizure na slikama i filmovima – lokne na čelu i iznad ušiju, a ostatak kose vezan u punđu.

Barok i kicoš Luj XIV populariziraju perike. Pravili su ih osim od ljudskih dlaka i od dlaka koza i konja. Sve za modu i ljepotu. I danas dan u pojedinim zemljama vidimo suce sa perikama.

I u našim folklorima se navijek kitilo i upletalo kosu. Maštovite pletenice od dva, tri pa do ne znam koliko pramenova. Mazali kosu garom. Učvršćivali šećerom.

Snalažljivosti i mašti nikad kraja.

Sve žive kulture i nekulture su imale popularne ili propisane načine češljanja i šišanja. Za nabrojati sve i precizirati ih je preduga misija.

U zadnjih stotinjak godina sa vrtlogom brzih promjena svakojake frizure kreću osvajati naše ukuse. Od čednih začešljanih, preko ludih raščupanih hipija, nesretnih mini valova i trajnih ondulacija do punkerskih stilova. Tim promjenama su doprinjeli i raznorazni novi preparati, gelovi, lakovi, fenovi, haube i ostalo.

Uzori nisu više vladari i gospodari već show biznis zvijezde i slični. Sjetimo se samo na našim prostorima. Od kopiranja frizure Zdravkovih Lokica, Denis & Denis pa do oponašanja friza, meštra narodnih tonova, gospodina Halida Muslimovića. Sjećam se davnih zalutalih dana kad me nahvataše i mini-valuziraše me. I k tomu još na šiški pokušaj pramena iz kućne radinosti. Frizura za po kući samo. Dodatna ljepota su bili ofucani, spaljeni, raspucali vrhovi. Milina živa!

U zadnje vrijeme se svi šišali na Backema, Janifer Aniston i druge uzore. Ombriranja, peglanja, vrčkanja, farbanja, izbrijavanja…danas si možeš dati oduška.

Zadnji krik u muškim frizurama su nasukane na gore pa ustranu šiške. Još ako je brada sređena – ma kompletan look.

Fudbalerka, mikrofonka, dugi vrat, lokica, na tutu, irokeza, zelena, ljubičasta, ondulirana…ma samo izaberi!

Koja je vaša najluđa frizura?

Foto:Frizure. Izvor: FQ

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top