You are here
Home > Priroda > Otkrivena životinja koja uopće ne stari

Otkrivena životinja koja uopće ne stari

Postoje mnoge izdržljive životinje koje su u stanju vratiti se iz mrtvih, preživjeti smrzavanje, radijaciju, toplotu, nedostatak kisika, hrane ili vode. Međutim, najčešće se radi o jako jednostavnim organizmima poput kukaca.

Izuzetak od ovog „pravila“ su takozvane gole krtice. Ove životinjice gotovo su imune na rak, otporne su na razne vrste bola i mogu živjeti 18 minuta bez kisika. Ipak, njihova najčudnija osobina jeste što uopće ne stare.

Istraživanja su pokazala da se ovim krticama rizik od smrti ne povećava s godinama, to jest sa starenjem. Ovo je suprotno svim pravilima u svijetu biologije sisavaca. Do sad svi istraženi sisavci stare, a rizik od smrti s godinama im se povećava.

Krtice žive u velikim podzemnim kolonijama. I to jako dugo. Prosječan miš u idealnim laboratorijskim uslovima živi oko 4 godine. Prema veličini, gole krtice bi trebale živjeti oko 6 godina. Međutim, neke žive duže od 30 godina. Što je još čudnije, ženke ostaju plodne čitavog života.

To da gole krtice ne stare otkrila je biolog Rochelle Buffenstein. Duže od 30 godina Rochelle je bilježila datume rođenja i datume smrti životinja u laboratoriju. Otkrila je da gole krtice pobijaju Gompertzov zakon, matematičku jednačinu koja opisuje starenje.

Naime, britanski matematičar Benjamin Gompertz otkrio je 1825. da se mogućnost smrti povećava eksponencijalno s godinama; povećava se sve više i više iz godine u godinu. Međutim, kod golih krtica mogućnost smrti ostaje ista cijeli život.

Kada bi se kod ljudi događalo isto, osoba od 95 godina bila bi zdrava kao i osoba od 25 godina. Istraživanja su pokazala da gole krtice imaju jako aktivnu DNK koja se samopopravlja. Najstarija krtica u laboratoriju u kome radi biolog Buffenstein trenutno ima 35 godina.

Koliko zapravo gole krtice žive ostaje misterija. Za sad su uspjele doživjeti gotovo radni vijek naučnika. Što će se događati dalje, ne znamo. Matthias Platzer, biolog u Institutu za starenje u Jeni, Njemačka nagađa: „Možda se starenje događa veoma brzo nakon 20 ili 30 godina. Čak ni Rochelle Buffenstein nema podatke o ovome“.

Čak ako gole krtice nekada i umiru „od starosti“, ipak su nadmašile sva očekivanja. Daljnja istraživanja pokazat će jesu li ove životinjice zaista pobijedile starost ili su je samo odgodile na dugi niz godina.

Istraživanja starosti vremenom će pomoći i ljudskoj vrsti da možda ne baš pronađe eliksir mladosti, ali svakako da pobijedi razne bolesti i posljedice starenja.

Foto: Gola krtica. Izvor: Science

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top