You are here
Home > Društvo > Njemačka zatvara sve svoje 84 termoelektrane na ugalj  

Njemačka zatvara sve svoje 84 termoelektrane na ugalj  

Njemačka je još od 19. stoljeća bila jedan od najvećih svjetskih potrošača i proizvođača uglja. Energetska strategija države zasnivala se na proizvodnji struje spaljivanjem uglja. Međutim, zadnjih 10-ak godina, Njemačka se odlučno okrenula obnovljivim izvorima energije.

Njemačka vlada objavila je 26.1. ove godine kako će Njemačka zatvoriti sve svoje termoelektrane na ugalj u sljedećih 19 godina. Radi se o ukupno 84 termoelektrane. Također, još od ranije sve zemlje Europske Unije odustale su od gradnje novih termoelektrana na ugalj.

Danas termoelektrane na ugalj proizvode 40% električne energije u Njemačkoj. Radi se o velikom postotku, ali bitno je spomenuti da se udio uglja u proizvodnji struje iz godine u godinu smanjuje. U 2018. godini obnovljivi izvori energije postali su vodeći proizvođač struje u Njemačkoj s udjelom od 41%.

„Ovo je historijski uspjeh. Od 2038. neće više biti elektrana na ugalj u Njemačkoj.“, komentirao je Ronald Pofalla, predsjednik 28-člane vladine komisije za energetsku tranziciju. Plan predviđa ulaganje od 45 milijardi dolara kako bi se sredinama ovisnim o uglju olakšao prelazak na druge poslove.

Odluku da potpuno napuste ugalj njemačke vlasti donijele su nakon odluke da zatvore i sve nuklearne elektrane u Njemačkoj. Ova odluka donešena je nakon katastrofe u Fukušimi, Japan.

Njemačka je odlučila zatvoriti svih 84 termoelektrane do 2038. i svih 19 nuklearnih elektrana do 2022. godine. Dvanaest nuklearki već je zatvoreno. Kako bi osigurala proizvodnju električne energije, Njemačka će se od 65% do 80% osloniti na obnovljive izvore energije.

Odluku da zatvori termoelektrane na ugalj Njemačka je donijela zbog sve veće prijetnje od globalnog zatopljenja i promjene klime. Njemačka je među rijetkim državama koje su uspjelo značajno smanjiti ispuštanje CO2 u atmosferu.

Ispuštanje CO2 smanjeno je za 32% u odnosu na razine iz 1990. godine. Ipak ni to nije dovoljno jer je prema prema planu smanjenje trebalo biti 40%. Smanjenja su planirana i u budućnosti.

Tako Njemačka planira smanjiti ispuštanje CO2 u odnosu na 1990. godinu za 55% do 2030. i 80% do 2050. godine. Vladina komisija također je predložila prekid sječe Hambach šume zapadno od Kelna.

Šuma je trebala biti posječena kako bi se otvorio novi rudnik uglja. Grupe aktivista mjesecima su sprječavale sječu šume tako što su se aktivisti vezali za drveće. Ovaj pokret je uspio jer će po preporuci komisije sječa biti zaustavljena.

Čak 73% Nijemaca podržava brzi prelazak na obnovljive izvore energije i potpuno napuštanje uglja kao izvora energije do 2030. godine. Zatvaranja njemačkih termoelektrana počet će ubrzo.

Četvrtina elektrana bit će zatvorena do 2022. godine. Radi se o 24 elektrane kapaciteta 12.5 gigavata. Preostale elektrane bit će zatvorene u sljedećih 10-ak godina.

Ovime bi Njemačka trebala postati prva razvijena zemlja koja će potpuno odbaciti ugalj kao izvor energije. Čak 80% energije proizvodit će se iz obnovljivih izvora, a preostalih 20% energetskih potreba Njemačka će namiriti preko drugih izvora, poput plina.

Dok se čitav razvijen svijet odriče uglja kao ekološki opasnog i ekonomski neisplativog izvora energije, zemlja naše regije od uglja ne odustaju. Hrvatska nadograđuje Termoelektranu Plomin, Srbija planira izgradnju nekoliko termoelektrana, a Bosna i Hercegovina godinama pokušava proširiti Termoelektranu Tuzla i izgraditi Termoelektranu Banovići.

Primjer Njemačke pokazuje kako je napuštanje uglja, osim što je neophodno i hitno, itekako i moguće. Samo treba biti dovoljno odlučan i pokušati.

Foto: Termoelektrana Joenschwalde Izvor: Los Angeles Times 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top