You are here
Home > Nauka > Aspirin i brufen u borbi protiv raka?

Aspirin i brufen u borbi protiv raka?

Često na trećerazrednim portalima možemo pročitati o tome kako nešto „liječi rak“. Tako su nam do sad nudili kao „lijek za rak“ sve i svašta, od sode bikarbone, preko soka od mrkve do vitamina B ili C.

Razni nadriljekari nude svoje „lijekove“ za rak, a iza svega se najčešće krije ili totalno neznanje ili zarada. Posljedice za pacijente su smrtonosne. Posebno ako se pacijenti pod utjecajem nadriljekara odluče za njihove „lijekove“ umjesto za regularnu medicinu.

Kako bi se zaista dokazalo da nešto liječi rak, potrebne su godine istraživanja. Takva istraživanja su skupa, traju dugo i najčešće pokažu samo maleni pomak u borbi protiv ove bolesti.

Međutim, ponekad se dogodi da znanstvenici slučajno otkriju učinkovite terapije za rak. Upravo to se dogodilo istraživačima sa Univerziteta Kalifornija iz San Francisca, SAD. Tim naučnika ispitivao je preživjele pacijente 5 godina nakon dijagnoze.

Primijećeno je da pacijenti sa određenim tipovima raka glave i vrata mogu utrostručiti šanse za preživljavanjem ako piju aspirin i brufen. Pokazalo se da su brufen i aspirin povećali šanse za preživljavanje sa 25% na 78%, ako je rak sadržavao jedan specifičan gen.

Studija je objavljena u Žurnalu eksperimentalne medicine. Postotak izlječenja povećan je kod svih pacijenata s mutacijom gena PIK3CA. Kod onih koji nisu imali tu mutaciju, uzimanje brufena i aspirina nije pokazalo nikakve rezultate

Ostaje otvoreno pitanje na koji točno način brufen i aspirin pomažu u liječenju raka. Najvjerojatnije se radi o tome da ova dva lijeka djeluju ne samo protiv bolova nego i protiv upale. Poznato je da su upalni procesi često sastavni dio širenja raka.

Autori studije pretpostavljaju da aspirin i brufen blokiraju rast raka glave i vrata tako što smanjuju proizvodnju molekula nazvanih prostaglandin E2. Ranije studije pokazale su da lijekovi protiv upale mogu pomoći kod liječenja raka dojke, debelog crijeva i drugih karcinoma.

Doktorica Jennifer Grandis, profesorica kirurgije glave i vrata i jedna od autorica studije izjavila je:
„Naši rezultati sugeriraju da upotreba lijekova protiv upale može značajno poboljšati ishod bolesti, ne samo kod raka glave i vrata nego i kod pacijenata s drugim karcinomima.“

Potrebno je još dosta ispitivanja kako bismo utvrdili da li doktori trebaju početi propisivati aspirin i brufen u liječenju raka i u kojim dozama. Klinička ispitivanja koja bi trebala ovo ispitati se trenutno planiraju i trebala bi početi uskoro.

Ukoliko se pokaže da su aspirin i brufen zaista tako efikasni kako studija pokazuje, možda smo sasvim slučajno otkrili učinkovitu, jeftinu i široko dostupnu terapiju za neke tipove karcinoma.

NAPOMINJEMO: Ne postoje univerzalni „lijekovi za rak“ pa tako to nisu ni brufen ni aspirin. Ne propisujte sami sebi „terapije za rak“. Prije uzimanja svakog lijeka konzultirajte se sa svojim onkologom.

Foto: Ilustracija stanica raka. Izvor: Bussines Insider

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top