You are here
Home > Društvo > Dječji gusarski brodić-igračka preplovio Atlantik

Dječji gusarski brodić-igračka preplovio Atlantik

Dječje igračke na daljinsko upravljanje jedne su od najpopularnijih. Skoro svako dijete voli daljinskim upravljati autićima, kamionićima ili brodićima. Ali ne događa se baš svaki dan da djeca s igračkom preplove Atlantik!

Dva britanska dječaka, braća Ollie (8) i Harry (5) Ferguson  kupila su za 40 funti brodić igračku. Zajedno s tatom odlučili su porinuti brodić u ocean. Uz pomoć tate brodić je neznatno poboljšan. Napunjen je poliesterom da ne potome i dodan je uteg za održavanje ravnoteže.

Ollie i Harry sa Adventure

Dječaci su  gusarski brodić nazvali Adventure (eng. Avantura) i porinuli ga u vode Sjevernog mora krajem maja 2017 godine. Ono što će uslijediti nadmašit će sva očekivanja.

Kao pravi gusari, dječaci su na brodić privezali poruku kojom mole one koji ga pronađu da vrate brodić u more i zabilježe gdje su ga našli. Kada je stigla prva poruka od pronalazača, bila je čak iz Danske.

Brodić je prešao više od 600 kilometara, savladao struje, vjetrove, valove i sve druge opasnosti Sjevernog mora. Danska porodica našla je brodić, porinula ga nazad u ocean i preko facebooka se javila dječacima.

Nakon mjesec dana, brodić je pronađen na obalama Švedske. Starija gospođa pronašla je Adventure kako visi na granama drveća uz obalu. Zamijenila je poderano jedro novim i vratila brodić nazad u more.

Kada je uplovio u Norveške vode, brodić je uslikala norveška oblaska straža. Do tad, braća Ferguson već su postala slavna, a o brodiću su pisali mediji širom svijeta. Ubrzo je pravi brod, norveški Christian Radich susreo Adventure.

Posada je ponudila dječacima da ponese Adventure u istraživanje južnih mora. Kada su dječaci pristali, pos

Popravke Adventura na Christianu Radichu

ada Christiana Radicha pokupila je Adventure, popravila ga i ponijela sa sobom prema jugu. Uz afričku obalu kod Mauritanije posada je vratila Adventure u Atlantik.

Kompanija OPEX Group ponudila je dječacima da besplatno ugradi GPS sistem za praćenje u brodić. Nakon porinuća u Atlantik, Adventure je preko satelita slao podatke o svojoj lokaciji. Putovanje koje je uslijedilo bilo je nevjerojatno.

Dječiji gusarski brodić igračka zaplovio je na zapad prema Americi. Stručnjaci iz OPEX Group proračunali su kurs za brodić, uzeli u obzir plime i oseke, morske struje i vrijeme. Adventure je dobio stručnu „posadu“ baš kao pravi brod.

Brodić-igračka uspješno je preplovio Atlantik, savladao valove visoke 20 metara, preplovio skoro 5000 kilometara i stigao do obale Gvajane u Južnoj Americi. Tada su jake morske struje povukle Adventure prema raju svih gusara- Karibima.

Do kraja maja 2018. godine Aventure je uspješno uplovio u Karipsko more. Nažalost, nakon godinu dana mukotrpnog putovanja baterije su počele popuštati. Adventure je posljednju poruku poslao 20. maja, samo nekoliko kilometara od obale otoka Barbados.

Dalja sudbina brodića nije poznata. Možda je nastavio ploviti i dalje te na obali nekog otoka čeka novog pronalazača. U svakom slučaju, dječaci Ferguson su sa dječjim brodićem uspješno savladali Atlantik Kakva avantura!

Foto: Adventure i Christian Radich. Izvor: Track our adventure

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top