You are here
Home > Politika > Spomenik Tuđmanu postao orginalniji

Spomenik Tuđmanu postao orginalniji

Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu ne prestaje izazivati kontroverze. Nakon hapšenja aktivista koji su se protivili postavljanju spomenika, nedavno je uslijedilo i hapšenje Filipa Drače koji je na spomeniku nacrtao srp i čekić.

U za hrvatske standarde nevjerojatno brzoj akciji policije uz dojave građanja Filip Drača je uhapšen i sproveden istražnom sucu. Ovo sprovođenje također nije uobičajeno. Naime, Filip Drača optužen je za oštećavanje tuđe stvari što je poprilično sitan prekršaj.

Međutim, budući da je „tuđa stvar“ spomenik Franji Tuđmanu vlasti su očito reagirale drakonski. Na Filipu Drači zakon je primijenjen što strože je mogao biti primijenjen.

S druge strane, radi se o istoj onoj državi u kojoj niko nije kažnjen za uništavanje 3000 partizanskih spomenika. Od toga su neki spomenici raznošeni eksplozivom. Niko nije kažnjen ni za nedavno uništavanje biste Ive Lole Ribara u Zagrebu.

Tuđman iza Tita s osmijehom od uha do uha

Gledajući po zakonu, crtanje simbola komunizma na spomenik Franji Tuđmanu stvarno jeste oštećavanje spomenika. Međutim, gledajući realno, Filip Drača je samo na spomenik dodao ono što mu je nedostajalo.

Naime, ni jedan spomenik Franji Tuđmanu orginalno nema srp i čekić. Ni zvijezdu petokraku. Svaki spomenik preskočio je ovaj dio tuđmanove biografije. Nigdje se ne spominje da se radi o hrvatskom partizanu i titovom generalu koji je u partizane otišao dobrovoljno.

Koliko god Franjo Tuđman orginalno bio „komunjara do srži“, njegovog komunizma na spomenicima nema. Njegovi obožavatelji taj komunizam ignoriraju. Ponašaju se kao da Tuđman nikad nije bio komunista.

Po istom principu neonacisti su najčešće „opasni likovi“ izbrijane glave. Nemaju brčiće, nisu vegetarijanci, nisu protivnici cigareta i alkohola, nisu aktivisti za prava životinja. Iako je nacist broj jedan- Adolf Hitler, bio.

Tako su i neotuđmanovci postali antikomunisti iako je Tuđman bio komunist. Prije 1990-ih otvoreno, a nakon dolaska na vlast nekako pritajeno. Isti taj Tuđman nikad se nije odrekao Tita, partizana i antifašizma. Neotuđmanovci preziru Tita, partizana i antifašizam.

Evo što je sam Franjo Tuđman rekao o Titu:

„Tito je bez dvojbe bio jedan od najvećih državnika Europe razdoblja Drugoga svjetskoga rata. Bio je komunist, bio je marksist, ali je bio veoma pragmatičan političar i želio je ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u okviru Jugoslavije.“

Nije teško pronaći ni fotografije Franje Tuđmana dok je bio partizan, gdje pozira sa sve petokrakom na kojoj su srp i čekić. Ili iz kasnijeg perioda dok se oduševljeno osmjehuje iza istog onog Tita kojeg neotuđmanovci mrze.

Franjo Tuđman bio je poprilično jasan i o pitanju ustaša i neoustaša. Direktno ih je nazvao „hrvatskim fanaticima“. O fašizmu i antifašizmu Franjo Tuđman kaže sljedeće:

„Začuđuje da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Šta bi bilo od Njemačke da se nastavila na crnokošuljaškim i smeđokošuljaškim tradicijama i oznakama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske. To je nešto što svijet ne može prihvatiti. Današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije, demokratske, traži se demokratski poredak.“

I zašto bi onda srp i čekić na spomeniku partizana, antifašiste i titovog generala bio neko oštećavanje ili višak. Prije se radi o tome da je Filip Drača na spomenik dodao nešto što je tamo iz starta trebalo stajati. Debilno je negirati komunizam, antifašizam i titoizam Franje Tuđmana i sve one koji govore da je Tuđman bio partizan, komunist, antifašist i Titoist proglašavati izdajnicima. Ako smo izdajnici mi koji kažemo da je Tuđman bio komunist, onda nema većeg izdajnika od samog Tuđmana.

Foto: FranjoTuđman i grafit na njegovom spomeniku

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top