You are here
Home > Društvo > Sveta rakija

Sveta rakija

Ljudska je duhovnost, čini se, od svojih početaka vezana i s korištenjem neke vrste opijata ili halucinogenih sredstava. Korištenje „sumnjivih“ gljiva u šamanizmu dobro je poznata, no što je s modernim religijama?

Formalno, većina suvremenih vjera prijekim okom gleda na opijanje gledajući u njemu izvor nemorala i svake druge opačine. Usprkos tome kultura sredstava za opijanje i kod njih je vrlo živa. Treba se samo sjetiti kršćanskih redovnika kao primjerice vrsnih vinara i pivara. Monaška „aqua vitae“ (lat. voda života), prvo kao lijek, a potom kao sredstvo za opuštanje imala je ključnu ulogu u afirmiranju žestokih pića na europskom zapadu.

U našim područjima najpopularnije je žestoko piće rakija, žestica dobivena fermentacijom i destilacijom sokova voća. Već na prvu jasno je kako riječ rakija nije slavenskog podrijetla. Pa gdje bi onda imala svoj izvor? Ona je zapravo arapska (poput i same riječi alkohol) i u naše je krajeve došla preko turskog. Čekaj malo? Kako arapska, kako turska? Pa zar Arapi i Turci nisu mahom muslimana i kod njih je alkohol strogo zabranjen?

Pa, kako se uzme. Rakija se pojavila u našim krajevima na valu otomanskih osvajanja. Običaj uživanja u tom snažnom alkoholu donijeli su osmanski vojnici, u prvom redu janjičari. Oni su često bili povezani s redovima islamskih mistika derviša. U pojedinim derviškim redovima, kao što su bektašlije, rakija ne samo što se tolerirala nego je bila, zajedno s kavom, važan dio gostoprimstva derviša. Konačno ona je (u stilu latinske „In vino veritas“- u vinu je istina), samo na površinu iznosila pravu ljudsku prirodu.

Uživanje u rakiji, u kasnom osmanskom razdoblju, postalo je pak ozbiljan društveni problem. Kada trapisti 1869. osnivaju samostan kod Banja Luke zgroženi su raširenošću pijenja rakije. U Banja Luci su svi bili mrtvi pijani od rakije bili oni muslimani, katolici ili pravoslavni, muškarci ili žene. Na kraju su i trapisti Bosancima samo ponudili novi oblik alkoholnog pića – odlično pivo.

Rijetko pijem alkohol, ali priznajem malo je pića boljih od dobre rakije. Samo treba poslušati stare derviše – piti s mjerom.

Foto: sveta rakija. Izvor: Marin Knezović blog

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top