You are here
Home > Kultura > Vratio knjigu u biblioteku nakon 40 godina

Vratio knjigu u biblioteku nakon 40 godina

Sastavni dio bibliotekarskog posla je i „ratovanje“ sa neodgovornim članovima biblioteke koji ne vraćaju knjige na vrijeme. Neke biblioteke „proganjaju“ neodgovorne članove, zovu ih, šalju im mailove i na druge načine pokušavaju vratiti knjige.

Opet, dio biblioteka naplaćuje kazne neodgovornim članovima kako bi ih motivirali da vrate knjigu na vrijeme. Ponekad jednostavno ništa od toga ne pomaže i biblioteka se mora pomiriti da je knjiga nepovratno izgubljena.

Knjiga vraćena nakon 40 godina

Ipak, slučaj iz Škotske budi nadu svim bibliotekama širom svijeta da knjige mogu biti vraćene. Naime, u škotskom gradu Aberdeenu neodgovorni član je knjigu vratio u biblioteku ni manje ni više nego nakon punih 40 godina.

Radi se o kriminalističkom romanu „Dodir opasnosti“ Jamesa Jonesa koji je bio posuđen davne 1978. godine. Anonimni korisnik knjigu je vratio uz kratko nespretno izvinjenje. Na njegovu sreću, platio je samo 3,60 funti kazne.

Dallas King, referent za događaje i programiranje Aberdeenskih gradskih biblioteka izjavio je za BBC kako je knjiga vjerojatno pronađena za vrijeme pospremanja. Također je rekao da je osoba koja je njigu vratila otišla prije nego su zaposlenici biblioteke uspjeli upitati je za detalje.

Dok otuđivanja knjiga i nisu tako rijetka pojava, vraćanje knjige nakon 40 godina svakako jeste. Anonimni korisnik je svojim brzim odlaskom očito propustio svojih 5 minuta slave, makar u ulozi neodgovornog korisnika biblioteke koji nakon 40 godina vraća knjigu.

Foto: Pečati datuma posudbe iz vraćene knjige. Izvor: BBC

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top