You are here
Home > Društvo > Belgija zabranila halal i košer klanje životinja

Belgija zabranila halal i košer klanje životinja

Neobičan savez radikalne desnice i aktivista za prava životinja u Belgiji doveo je do krajnje problematične odluke belgijskih vlasti. Naime, vlasti su zabranile halal i košer metode klanja mesa.

Radi se o ritualnom klanju životinja po jevrejskoj i islamskoj tradiciji. Belgijske zajednice Jevreja i muslimana najavile su tužbe protiv ovakve odluke. Naime, po vjerskoj tradiciji jevreja i muslimana životinja mora biti savršeno zdrava u trenutku klanja.

To je u suprotnosti sa europskim zakonima koji zahtijevaju da životinja bude onesposobljena i ne osjeća bol prilikom klanja. Međutim, gotovo sve europske države prave iznimku od ovog pravila kada je u pitanju ritualno klanje životinje.

Belgija je prva država koja je zabranila i takvo klanje životinje. Zanimljivo je da su takvu mjeru zahtijevali i aktivisti za prava životinja i radikalne desničarske grupe, naravno iz različitih motiva.

Dok su se aktivisti za prava životinja zalagali za zabranu ritualnog klanja radi dobrobiti životinje, radikalne desne skupine vidjele su u toj zabrani priliku za napad na muslimansku i jevrejsku zajednicu u Belgiji.

Belgijskim muslimanima i jevrejima preostalo je jedino da uvoze halal i košer meso iz drugih država što je naravno skuplje. Zabrana će pogoditi oko 30,000 Jevreja i oko 500,000 muslimana u Belgiji.

Vjerski aktivisti s druge strane su isticali kako su halal i kođer metode ubijanja životinja manje bolne i humanije za životinju od ubijanja u klaonicama koje je dozvoljeno. Advokat Joos Roets koji zastupa islamsku zajednicu u Belgiji izjavio je za The Times kako je zabrana motivirana vjerskom diskriminacijom, a ne pravima životinja:

„Vlada nas je pitala za mišljenje oko zabrane, odgovorili smo da se protivimo, ali naše mišljenje nije prihvaćeno“ poručio Saatci Bayram, muslimanski lider u Belgiji.

Iako je Belgija jedina zabranila halal i košer klanje, Belgija nije jedina država u kojoj radikalni desničari zahtijevaju takve zabrane. Ogorčena je i Jevrejska zajednica. Rabbi Menachem Margolin, predsjedavajući Europske Jevrejske Asocijacije rekao je za i24 News:

„Ovo baca sjenu na cijelu našu zajednicu i jevrejske zakone jer poručuje da nam se ne može vjerovati po pitanju dobrobiti životinja; da nam treba nadzor vlade. Ovo je strašan presedan na međunarodnom planu.“

Zabrana halal i košer klanja tako je u Belgiji ujedinila inače suprotstavljene skupine. S jedne strane se za zabranu zalažu aktivisti za prava životinja i radikalni desničari, a s druge strane su Jevreji i muslimani ujedinjeni u borbi protiv zabrane.

Usprkos protivljenju jevrejske i islamske zajednice, zabrana je stupila na snagu 1.1.2019. godine i ostaje na snazi do daljnjeg.

Foto: Reklama za halal meso. Izvor: Facebook

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top