You are here
Home > Nauka > Pasoš za faraona Ramzesa II

Pasoš za faraona Ramzesa II

Ramzes II koji je vladao starim Egiptom od 1279. do 1213. prije Krista jedan je od najpoznatijih faraona danas. Također je poznat i kao Ramzes II Veliki, a njegovi nasljednici zvali su ga „Veliki Predak“.

„Veliki Predak“ bio je „na funkciji“ punih 66 godina. Duže od Ramzesa II vladao je samo Pepi II i to čak 94 godine, iako ovo nije baš sasvim sigurno.

Titulu „Veliki“ Ramzes II zaslužio je izgradnjom hramova, podizanjem obeliska, raskošnim svečanostima posvećenim bogu Sedu i uspješnim vojnim kampanjama u današnjem Sudanu i Siriji.

Koliko god život Ramzesa II bio zanimljiv, njegove „dogodovštine“ nakon smrti još su zanimljivije. Razmes II doživio je 91. godinu i nadživio mnoge svoje žene i potomke. U dubokoj starosti patio je od artritisa, gubitka kose i problema sa zubima

Nakon njegove smrti u njegovu čast još 9 faraona uzelo je ime Ramzes. Tijelo Ramzesa II mumificirano je po starim egipatskim recepturama. Naime, Egipćani su vjerovali da samo sačuvano tijelo može preći u zagrobni život.

Mumija je pohranjena u grobnicu koju danas označavamo sa KV7 u Dolinu kraljeva. Međutim, Ramzes se nije dugo zadržao u KV7. Zbog učestalih pljački grobova egipatski svećenici su Ramzesa II premjestili u novu sigurniju grobnicu kraljice Ahmose.

U svojoj drugoj grobnici Ramzes se zadržao samo 72 sata te je opet premješten. Ovoga puta slavni faraon smješten je u grobnicu veliko svećenika Pinedjema II, 400 godina mlađeg od Ramzesa II. Grobnicu će tek 1881. otkriti francuski arheolog Gaston Masparo.

Mumija Ramzesa II

Mumija je bila neobično dobro sačuvana. Ramzes II zadržao je kosu, kožu i sve osobine lice. Kada su arheolozi usporedili mumiju sa mnogim kipovima, ustanovili su kako kipovi zaista dobro predstavljaju izgled ovog faraona.

Nakon ponovnog otkrića grobnice, Ramzes II nastavio je putovati širom Egipta. Njegova mumija izlagana je na raznim mjestima, ponekad čak i uspravno. Silna izlaganja počela su ostavljati traga na tisućama godina staroj mumiji.

Ramzesa II napali su insekti, bakterije i gljivice. Do 1974. godine mumija je bila u stanju raspadanja. Nije pomoglo ni to što je mumija u Egipatskom muzeju u Kairu bila smještena u vlažnoj prostoriji.

Bilo je potrebno hitno poslati Ramzesa II na oporavak u neki zapadni laboratorij sposoban spasiti mumiju. Kao najbolji izbor pojavila se Francuska. Međutim, pojavio se problem kako dovesti Ramzesa II u Francusku.

Prema tadašnjim zakonima Francuske, svaka osoba, živa ili mrtva, morala je imati dokumente. Budući da se Ramzes II formalno vodio kao truplo, bez obzira što je bio mrtav 3000 godina, u Francusku nije mogao ući bez pasoša.

Egipatske vlasti su, svjesne lošeg stanja mumije, hitno izdale pasoš za Ramzesa II, sa sve njegovom fotografijom i datumom rođenja. Tako je Ramzes II postao najstariji čovjek na svijetu sa važećim pasošem.

Navodni pasoš Ramzesa II

Ramzes II je službeno s počastima dočekan u Francuskoj kao strani državnik. Njegova mumija prebačena je u laboratorij na restauraciju i analizu. Nakon „medicinskog tretmana“, Ramzes II je ponovno vraćen u Egipatski muzej u Kairu.

Na internetu se može pronaći navodna fotografija pasoša Ramzesa II, ali najvjerojatnije se radi o falsifikatu. Kako je zaista izgledao pasoš ovog faraona možda bismo mogli pronaći u arhivama Egipatskog muzeja u Kairu.

Međutim, ono što sigurno znamo jest da je Ramzes II jedini faraon koji je ikad došao u Francusku i to sa važećim egipatskim pasošem.

Foto: Kip Ramzesa II. Izvor: PBA

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top