You are here
Home > Društvo > Giga Moravac kao simbol jednog vremena

Giga Moravac kao simbol jednog vremena

Sve nas je dotakla vijest da su baš istog dana umrli glumci Ivo Gregurević i Marko Nikolić. Prvi velikan hrvatskog glumišta, drugi srpskog glumišta. Obojica velikani jugoslovenskog filma.

Ivo Gregurević ostvario je mnoge velike uloge po kojima ga pamte. Netjak iz „Velog Mista“, Cinco iz „Kad mrtvi zapjevaju“, Marko Kosmički u „Odmori se zaslužio si“, Čaruga u istoimenom filmu…

Marko Nikolić bio je drugačiji tip glumca, onaj kojeg doživotno obilježi baš jedna uloga. Iako je Nikolić kvalitetno odglumio mnoštvo likova, ipak je ostao zapamćen kao čuveni Giga Moravac iz megapopularne serije Bolji život. Ni epski lik Karađorđe kojeg je Nikolič fantastično odglumio nije zasjenio Gigu.

Mnogi su na društvenim mrežama vijest o smrti Marka Nikolića podijelili baš uz riječi da je umro Giga Moravac. I nije Marko Nikolić bio jedini. Josif Tadić ostao je zapamćen kao drug Jataganac, a Jelica Sretenović i dan danas nosi nadimak „Koka“ po svom liku iz Boljeg života.

Bolji život jedinstvena je serija. I dan danas obara sve rekorde u gledanosti širom bivše Jugoslavije. Svi smo odrastali i živjeli uz Bolji život, čekajući taj bolji život i poistovjećujući se sa Gigom Moravcem.

Dragiša Popadić ili po nadimku Giga Moravac, kako je sam Marko Nikolić govorio za njega, jeste čovjek koji nigdje nije pripadao. U Beograd je donio dio Morave, onu čuvenu „moravsku motiku“. A opet, ni u svoje pomoravlje ne bi se uklopio jer bi tamo donio dio Beograda.

Giga Moravac bio je simbol poštenog jugoslovena, čovjeka opterećenog brigama i nadama. Oženjen za umišljenu profesoricu latinskog iz propale bogataške porodice, čije hirove financijski ne može podnijeti, zaposlen u propadajućem preduzeću, vjerni komunist i otac, Giga Moravac bio je simbol propalih snova i nadanja.

U suštini bio je to dobar, ali umoran čovjek. Uvijek rasčupan, dužan, u istom radnom odijelu, sa sličnim kravatama. Čovjek kao i mnog drugi, koji je radio sve što je mogao da spasi svoju porodicu, brak i samog sebe, a opet u svojim očima ipak ostane čovjek.

Nije tajna da su se mnogi ugledali i dan danas se ugledaju na Gigu kao oca, muža, prijatelja i komšiju. Čak su i njegove brkove imitirali mnogi očevi. Ponašanje pogotovo. Mnogi od nas imali su u kući makar dio Gige Moravca.

Marko Nikolić glumio je čovjeka čiji se život rušio pred malim ekranima, kao i Jugoslavija. Brak sa ženom koju je obožavao urušavao se zbog dugova, djeca koje je odgajao kako je najbolje znao krenula su stramputicama, preduzeće u kome je čitavog života radio propada, na sve strane gleda kriminal i nepravdu koje ne može promijeniti.

Dok Bolji život završava na vrat na nos barem donekle sretno, spasom braka Dragiše i Emilije, Jugoslavija završava tragično, u krvi. Sve ono u što je vjerovao Giga Moravac skrhalo se za samo nekoliko mjeseci nakon kraja emitiranja serije.

Zapravo je Giga Moravac, zajedno sa svim svojim borbama i nadanjima, umro još davno. Njegov lik, kao i milijuni stvarnih osoba, bolji život nisu dočekali. Sada je umro i Marko Nikolić, veliki glumac zapamćen kao Giga Moravac. A od boljeg života za većinu nas ostao je samo Bolji život. Kao što kaže uvodna pjesma “Bolji život” Dade Topića: “Život traži bolje ljude.”

Foto: Giga Moravac/Marko Nikolić. Izvor: Jutarnji list

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top