You are here
Home > Politika > SAD bez budžeta: smeće, pljavština, vandali  

SAD bez budžeta: smeće, pljavština, vandali  

Spor predsjednika Donalda Trumpa sa Demokratskom strankom oko budžeta za 2019. godinu izazvan je gradnjom zida na granici s Meksikom. Dok Demokrati koji su preuzeli Predstavnički dom ne žele izglasati budžet koji bi financirao zid, predsjednik Trump ne želi prihvatiti budžet koji neće financirati zid.

Demokrati ističu da je zid beskoristan i preskup, dok Trump ističe kako će zid zaustaviti imigrante i trgovinu drogom. Većina neovisnih promatrača smatra kako je zid ništa drugo nego ulagivanje predsjednikovim biračima kojima je Trump još u kampanji obećao izgradnju zida te da će zid platiti Meksiko.

Budući da Meksiko ne želi platiti zid, što je i očekivano, a Demokrati i predsjednik se ne mogu dogovoriti, Sjedinjene Američke Države ušle su u 2019. godinu bez budžeta. Federalne institucije ostale su bez financiranja do daljnjeg, a to dovodi to već vidljivih posljedica.

U Washingtonu, sjedištu federalnih institucija, ljudski izmet, mokraća, smeće i vandali polako uništavaju turističke znamenitosti. Jednostavno bez plaće i sredstava za rad niko ne uklanja smeće, prljavštinu i grafite.

Bez financiranja su ostali i nacionalni parkovi. Yosemite nacionalni park objavio je zatvaranje mjesta za kampiranje i javnih područja jer su preplavljena smećem.

Dakota Snider, radnik i stanovnik Yosemite nacionalnog parka izjavio je: „Srceparajuće je. Ovdje je više smeća i ljudskog otpada nego što sam ih vidio u 4 godine koliko živim ovdje.“

Prestanak financiranja federalnih institucija ostavio je stotine tisuća zaposlenika bez plaće. Parkovi su ostali bez rendžera i drugog osoblja koje ih inače vodi i održava.

Za razliku od ranijih prestanaka financiranja, trumpova administracija nije zatvorila nacionalne parkove kada su ostali bez zaposlenika. Smeće se počelo gomilati, iza posjetitelja ostaje otpad, a zaposlenika koji bi smeće pokupili jednostavno nema.

Osim zapuštenih površina za kampovanje, počeli su se stvarati i mnogo neugodniji problemi. Javne WC-ove više nema tko počistiti nakon stotina i stotina upotreba. Bezvlašće su iskoristili i neodgovorni kamperi koji su postavili kampove širom nacionalnih parkova.

Rendžera koji bi inače uklonili nelegalne kampove nema. Vlasnici malih prodavnica u Joshua Tree nacionalnom parku zbog svog posla pokušavaju koliko mogu očistiti smeće i WC-ove.

Posjetitelji su u Yoshua Tree nacionalnom parku okačili božićnu rasvjetu na ova stotinama godina zaštićena stabla. Dok je većina posjetitelja ipak odgovorna, dio neodgovornih koristi to što nema rendžera i vozi van cesta po zaštićenim predjelima.

Posjetitelji voze trence po zaštićenim predjelima, bacaju smeće na sve strane, puštaju pse da se slobodno kreću po nacionalnim parkovima, WC-ove niko ne čisti, kante za smeće niko ne prazni.

Ako se nastavi blokada budžeta postoji opasnost da bi nacionalni parkovi u SAD-u mogli doživjeti trajnu štetu. Od redovnog odvoženja smeća daleko je teže i skuplje očistiti smeće iz prirode.

Foto: Smeće u Washingtonu. Izvor: NBC news

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top