You are here
Home > Priroda > Mordor stvarno postoji

Mordor stvarno postoji

U  serijalu Gospodar prstenova J.J.R. Tolkiena po kome su snimljeni i megapopularni filmovi postoji Mordor- zemlja tame, pepela, mraka, negostoljubljiva vulkanska pustoš bez vegetacije.

Međutim, malo je poznato da predjeli poput Mordora zaista postoje. Naravno, u njima ne obitava Sauron, nema orkova ili divovskih pauka, ali okoliš je gotovo isti.

Mjesto najsličnije Mordoru nalazi se u Siriji. Pustoš Al-Safa pokriva 220 kilometara kvadratkih južne Sirije. Ovu pustoš oblikovali su vulkani čija grotla se nalaze širom Al-Safe.

Tisuće godina vulkanskih erupcija prekrile su ravnicu Al-Safe lavom. Stvrdnuta crna lava prekrila je tlo. Al-Safa gotovo je nenaseljena, a biljke i životinje su rijetke. U takvom okolišu, baš kao i u Mordoru, rijetko šta može opstati.

Tenkovi Sirijske vojske u Al-Safi

Kao i životinje, ljudi također izbjegavaju negostoljubljivu Al-Safu. Ovu pustoš povremeno posjećuju samo beduini i arheolozi. Nisu pronađeni tragovi naseljenosti u prošlosti.

Jedini trag ljudskog postojanja kroz historiju su tisućama godina stari grafiti na staro-arapskom jeziku koje su ostavljali prolaznici i karavani.

Nedavno su se u pustoš Al-Safe sklonili zadnji ostaci ISIL-a u Siriji, ali su vladine snage uspjele zauzeti i ovo područje 18. novembra 2018. godine.

Čudno izgleda vidjeti tenkove u takvom okolišu jer stvarna Al-Safa toliko podsjeća na imaginarni Mordor da se tenkovi jednostavno ne uklapaju u sliku. Gledajući slike Al-Safe prije očekuješ nekog orka nego tenk.

Foto: Al-Safa. Izvor: Wikimapia

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top