You are here
Home > Kolumne > Negativac godine: Donald Trump

Negativac godine: Donald Trump

Negativac godine: Donald Trump- Zato što je učinio sve što je mogao da Zemlju učini gorim mjestom za postojanje.

Američki predsjednik Donald Trump bez konkurencije je za negativca godine. Čak i najgori diktatori uz njega izgledaju dobronamjernije. Često se dešavalo da sjevernokorejski diktator Kim Jong Un ima manje ratoborne i smislenije poruke od predsjednika Trumpa.

Trump je u 2018. godini hvalio diktatore sklone kršenju ljudskih prava. Tako je hvalio korejskog diktatora Kim Jong Una, ruskog predsjednika Vladimira Putina, režim u Saudijskoj Arabiji.

U isto vrijeme Donald Trump osuđivao je i podrivao demokratske države, proizvodio incidente sa Europskom Unijom, Njemačkom, Francuskom, Kanadom…

Pod Donaldom Trumpom SAD je napustio UNESCO, svjetsku organizaciju posvećenu zaštiti kulturnih spomenika. SAD se protivio dojenju kao prirodnoj metodi umjesto umjetnih prehrana za bebe. Predsjednik Trump širio je mržnju prema medijima, homoseksualcima, muslimanima, izbjeglicama, crncima, demokratskoj stranci, protukandidatima…

Usprkos brojnim masakrima, administracija Donalda Trumpa odbila je uvesti jaču kontrolu nad oružjem u SAD-u. Naprotiv, predsjednik Trump umjesto da se zalaže za manje oružja, uporno tvrdi da svi trebaju biti naoružani.

Predsjednik Trump, osim što je opasan za svjetski mir, demokraciju, ljudska prava i ljudske živote, krajnje je opasan i za planetu Zemlju. Njegova administracija poništila je gotovo sve ekološke propise donešene za vrijeme predsjednika Obame.

Poništio je propise o zaštiti voda, otvorio zaštićene zone prirode za bušenje nafte i gasa, ukinuo je propise o zaštiti ugroženih vrsta, ukinuo je propise o zaštiti zraka, omogućio najvećim zagađivačima da nastave sa radom, povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma, ukinuo poticaje za obnovljive izvore energije, negirao klimatske promjene i bitno pogoršao promjene klime.

Međutim, Donald Trump politikom i diplomacijom nije zaslužio titulu antiličnosti godine. Ali jeste odnosom prema izbjeglicama.

Osim što je pokušao zabraniti ulazak muslimanima u Sjedinjene Američke Države i izgraditi zid na granici s Meksikom, Trump je bez ikakve potrebe naredio da se na granici osobama koje traže azil oduzimaju djeca. Djeca su oduzimana majkama, zatvarana u kaveze, doživjela su teške traume i psihičke poremećaje, a dvoje djece nedavno je umrlo zbog lošeg postupanja. Zbog toga Donalda Trumpa proglašavamo negativcem godine.

Foto: Donald Trump. Izvor: NME

 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top