You are here
Home > Kolumne > Naših 10 najboljih članaka  

Naših 10 najboljih članaka  

Nakon što smo jutros bili fer i donijeli 10 naših najgorih članaka, moramo za kraj 2018. biti fer i napraviti popis naših 10 najboljih članaka. Nije sve tako crno, Zrno soli je bijelo.

Kao što smo jutros rekli, ni jedan članak nije dobar ako ga ne želite pročitati. Zbog toga ovih 10 članaka proglašavamo za naše najbolje jer su najčitaniji. Ni jedan nije skupljao klikove lažnim naslovima ni bombastičnim slikama na što smo također ponosni.

Krenimo redom.

  1. PROSTE DUŠE: Žena

Jedna od mnogih kolumni naše Renate Vuković koje objavljujemo svakog četvrtka. Posvećena ženi, njenoj borbi kroz život i snazi koju u sebi ima žena. Tako se „Žena“ našla na 10. mjestu naših najčitanijih članaka.

  1. SDA: Selam alejkum pa guzovi Selme Bajrami

U žaru predizborne kampanje namjerno nismo pratili ono najdosadnije- poruke političara. Trudili smo se pratiti samo ono neobično i ono što odudara. Tako je skup Stranke Demokratske Akcije svakako odudarao. Skup je započeo sa vjerskim pozdravom Selam alejkum, a završio tako što su SDA-ovci gledali guzove Selme Bajrami dok pjeva „Mlađe je slađe“.

  1. Kako da pravnu državu grade oni koji su oblijepili državu nelegalnim plakatima?

Omer Berbić na svom facebook profilu primijetio je nešto toliko očito da svi ignoriramo tu činjenicu. Iste one stranke koje bi trebale voditi državu po zakonima te države, krše zakon u predizbornoj kampanji lijepeći plakate od neba do zemlje. Uz dozvolu Omera Berbića, status smo prenijeli i našao se na 8. mjestu naših najčitanijih članaka.

  1. Zašto je Ana Brnabić premijerka Srbije?

Članak o pravima homoseksualaca i tragičnoj ulozi Ane Brnabić kao prve LGBTI premijerke Srbije našao se na 7. mjestu. Članak objašnjava kako Ana Brnabić nije premijerka zato što je homoseksualka ili zato što je sposobna, nego usprkos tome, dovedena isključivo i samo zato što je politički mrtva bez Aleksandra Vučića. Umjesto sposobne homoseksualke, premijerka je zapravo lutka na koncu kojom upravlja predsjednik Vučić.

  1. Teslić: Svečano otvoreno lijepljenje plakata

Za šesto mjesto na našoj listi pobrinuo se Savez Nezavisnih Socijal Demokrata Milorad Dodik koji je u Tešnju svečano otvorio ni manje ni više nego lijepljenje predizbornih plakata. Treba li išta više reći?

  1. Znate li u kojem gradu se nalazi naš jedini partizanski hor?

Jugoslovenski partizanski horovi ipak nisu izumrli. Svjedok tome je jedan od rijetkih, ako ne i jedini, partizanski hor koji se uopće ne nalazi u zemljama bivše Jugoslavije. Hor Pinko Tomažič djeluje baš u Trstu u Italiji, odmah preko granice sa Slovenijom. Izvode širok repertoar partizanskih pjesama. Antifašizma i partizana se ne stide, njima se ponose.

  1. Portal na zrnu soli: Bijelo na crno!

Naš prvi članak, kojim smo se predstavili vama, poštovani čitatelji. U našem prvom članku istakli smo o čemu želimo pisati i tko smo to mi. Iz nekog razloga ovaj članak skoro svaki dan je među 10-ak najčitanijih i uvijek se vraćate na njega. Hvala vam što dijelite našu viziju.

  1. Vedad Pašić pozvao građane da ne glasaju za zastupnike koji su odbili pomoći djeci s autizmom

Članak na koji smo posebno ponosni. Profesor Vedad Pašić, i sam otac djeteta sa autizmom, podijelio je na svom facebooku status u kome poziva građane da ne glasaju za one zastupnike koji su odbili pomoći djeci s autizmom i glasali protiv amandmana kojima se za djecu s autizmom izdvaja dodatan novac. Zastupnici su navedeni imenom i prezimenom. Nakon izbora, većina ih je eliminisana iz parlamenta. Ukoliko je naše prenošenje statusa profesora Pašića barem malo pridonijelo toj eliminaciji, ponosni smo.

  1. Bivša aleja Alije Izetbegovića

Bez imalo sumnje tekst koji je izazvao najviše napada na Zrno soli. Nakon poprilično neutralnog članka u kome smo pisali kako Tuzlaci jednostavno ne žele zvati ulicu Aleja Alije Izetbegovića nego je zovu Bivša Oktobarska, uslijedila je topovska paljba prijetnji, uvreda i optužbi. Izborili smo se, naravno. Prijetnje prijavili policiji, uvrede sa portala izbrisali. Nema tog fanatizma koji će nas spriječiti da pišemo o čemu želimo, pa makar to bio Alija Izetbegović. Da smo dobro postupili svjedoče i sljedeći tekstovi o Izetbegoviću koji nisu izazvali salve uvreda. Pročistili smo portal od takvih pojedinaca i dobili sredinu otvorenu za razgovor i razmjenu mišljenja, bez vrijeđanja.

  1. Efendija Kurt: muftija i petokraka, vjera i partija

Naš najčitaniji tekst, skoro 4 puta više čitan od Bivše aleje Alije Izetbegovića. I ponosni smo da je to tako. Za samo 1 dan efendija Kurt „prešišao“ je Aliju po čitanosti. Članak o borbi za čovjeka, pomirbi, prevazilaženju razlika i ujedinjenju različitosti postao je 4 puta čitaniji od članka koji je izazvao prijetnje i uvrede. Muftija Kurt pokazuje kako se moraju tražiti sličnosti, a ne razlike. Iako je bio muftija, bio je komunist. Iako je bio komunist, bio je musliman. Iako je bio musliman, bio je čovjek koji je pomogao komšijama druge vjere. Muftija efendija Kurt prije svega bio je čovjek!

 

U 2019. govorili smo o snazi žene, kritikovali politiku, pisali o našem jedinom partizanskom horu, pomogli eliminirati bahate političare iz parlamenta i donijeli veliku priču o efendiju Kurtu, muftiji, , komunistu i prije svega čovjeku koji je pomogao prvim komšijama druge vjere kad je bilo najteže. Efendija Kurt čovjek je na koga moramo biti ponosni i od kojeg moramo učiti.

Na kraju, sve u svemu, ponosni smo na sve naše članke, posebno na ovih 10 najčitanijih, a najviše na vas koji nas pratite svo ovo vrijeme. U 2019. nastavljamo dalje, zajedno sa vama. Trudit ćemo se donijeti više pozitivnih priča, više kritike politike i političara, više članaka o uspješnim ženama.

SRETNA NOVA GODINA,

vaše Zrno soli

Foto: Top 10 Izvor: Medical News Today

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top