You are here
Home > Nauka > Tu Youyou: Nobelovka koja je spasila milijune života starim kineskim lijekom

Tu Youyou: Nobelovka koja je spasila milijune života starim kineskim lijekom

Buduća nobelovka Tu Youyou rođena je na današnji dan 1930. u kineskom gradu Ningbo. Posve obično djetinjstvo prekinut će tuberkuloza od koje je obolila u srednjoj školi. Zbog tuberkuloze Tu je morala prekinuti školovanje.

Ipak, ovo iskustvo potaknulo ju je da se počne baviti medicinom. Nakon ozdravljenja, Tu je upisala farmaciju na Univerzitetu u Pekingu. Ono što će biti presudno za spas života milijuna ljudi bit će njen interes i za suvremenu farmaciju i za tradicionalnu kinesku medicinu.

Kineska vlada je zbog ogromnog broja slučajeva malarije u južnoj Kini i među vojnicima u Vijetnamu 1967. godine pokrenula tajni Projekt 523 kako bi pronašla lijek za malariju. Tu Youyou imenovana je na čelo istraživačke grupe Projekta 523 početkom 1969. godine.

Do tada znanstvenici širom svijeta pokušavali su pronaći lijek za malariju, tropsku bolest koju prenose komarci. Ispitano je više od 240,000 sastojaka koji su se pokazali neučinkoviti.

Nakon dolaska na čelo istraživanja, Tu je došla na novu ideju. Naime, njena grupa istraživača počela je ispitivati biljke koje su se koristile u tradicionalnoj kineskoj medicini u borbi protiv malarije.

Tu je sama obišla Kinu uzduž i poprijeko. Susretala se sa tradicionalnim kineskim doktorima i zapisivala što su propisivali kao lijek za malariju. Do 1971. sakupila je više od 600 tradicionalnih recepata.

Njen tim ispitao je više od 2,000 biljaka i iz njih izdvojio 380 ekstrakata koje je testirao na miševima. Samo jedan ekstrakt pokazao se učinkovitim- ekstrakt slatkog pelina.

Tisućama godina kineski doktori propisivali su slatki pelin za liječenje malarije. Tu je pronašla recept u 1600 godina staroj knjizi. Isprva ekstrakt nije djelovao. Nakon čitanja 1700 godina starog kineskog medicinskog priručnika Tu je shvatila grešku.

Ovaj priručnik iz 340. godine nove ere propisivao je da slatki pelin treba potopiti u hladnu vodu.Tu shvatila da je greška u tradicionalnoj metodi vađenja ekstrakta kuhanjem. Kada je Tu Youyou izvukla ekstrakt na niskoj temperaturi, svijet je dobio prvi učinkovit lijek protiv malarije- artemisinin.

Prva testiranja pokazala su da je lijek potpuno učinkovit na miševima i majmunima. Ostalo je ispitati lijek na ljudima. Tu Youyou dobrovoljno se prijavila da testira svoj lijek prvo na sebi samoj. I artemisinin je djelovao.

Sljedećih godina Tu je sa svojim timom nastavila istraživati artemisinin. Godine 1973. istražujuću artemisinin Tu je slučajno sintetizirala dihidroartemisinin, još jedan preparat učinkovit protiv malarije.

Nakon kraja Vijetnamskog rata kineska vlada obustavila je Projekt 523 1975. godine. Budući da se radilo o tajnom vojnom projektu, znanstvenicima je zabranjeno da objave rezultate.

Isprva je Tu Youyou svoj rad objavila anonimno 1977. godine u Kineskom medicinskom žurnalu. Rad je potpisala kao grupa istraživača za borbu protiv malarije. Ovaj nepotpisan rad privukao je pažnju Ujedinjenih nacija i grupe za borbu protiv tropskih bolesti.

Tek kada je Projekt 523 i službeno ukinut 1981. godine bilo je moguće objaviti rezultate ovog spasonosnog istraživanja. Na samitu Svjetske zdravstvene organizacije 1981. u Pekingu godine grupa kineskih istraživača objavila je rezultate istraživanja svijetu.

Tako je pronalazak Tu Youyou otišao u svijet spašavati živote, a Tu je gotovo potpuno zaboravljena.

Lijek koji je pronašla koristeći znanja suvremena farmacije i tradicionalne kineske medicine spasio je milijune života, pogotovo u zemljama u razvoju. Malarija više nije bila smrtonosna neizlječiva bolest.

Fotografija Tu Youyou na službenoj stranici Nobelovog komiteta

Od zaborava će Tu Youyou spasiti Nobelov komitet koji je shvatio tko je zapravo otkrio artemisinin. Zbog svog doprinosa medicini Tu Youyou dobila je nobelovu nagradu za medicinu 5. oktobra 2015. godine.

Zanimljivo je da Tu Youyou nikad nije doktorirala jer tad u Kini nije ni bilo doktorskih studija. Zbog toga je njen doprinos gotovo zaboravljen. Cijeloga života živjela je povučeno i kako sama kaže: „Gotovo potpuno zaboravljena“. Njen ured nalazi se u staroj stambenoj zgradi u Pekingu.

Nakon otkrića artemisinina, Tu je unaprijeđena za redovnog profesora 1980. godine. Od 2001. godine unaprijeđena je u akademskog savjetnika za doktorske studije. Danas je Tu glavni znanstvenik na Pekinškoj Akademiji. Iako glavna znanstvenica i nobelovka, Tu nije član Kineske akademije znanosti zato što nema doktorat.

Nakon dodjele nobelove nagrade, Tu Youyou stekla je međunarodnu slavu i slavu u samoj Kini. Danas je Tu Youyou simbol prve generacije kineskih znanstvenika. Osim toga, Tu je dokazala da tradicinalna medicina još uvijek krije poneku tajnu koju možemo iskoristiti.

Tko zna, da je Tu Youyou ikad doktorirala, možda bi se posvetila suvremenoj farmaciji i kao i stotine drugih bezuspješno tražila lijek za malariju u laboratorijama. Ovako, njena ljubav prema tradicionalnoj medicini pomogla joj je da vidi ono što drugi znanstvenici nisu vidjeli.

Umjesto u suvremenim laboratorijima, Tu je pronašla lijek za malariju u stotinama godina starim knjigama kineske tradicionalne medicine i za to dobila nobelovu nagradu. Kakva karijera!

Foto: Tu Youyou Izvor: South China Morning Post

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top