You are here
Home > Kultura > Iphone na slici staroj 150 godina? Ipak ne

Iphone na slici staroj 150 godina? Ipak ne

Putovanje kroz vrijeme često je golicalo maštu ljudi. Već godinama na internetu se mogu pronaći „dokazi“ o putnicima kroz vrijeme. Neki youtuberi se čak predstavljaju kao putnici kroz vrijeme iz budućnosti.

Međutim, na youtube je daleko više videa koji pronalaze „moderne predmete“ na slikama ili fotografijama starim više stotina godina.

Tako je Peter Russell razgledajući Neue Pinakothek musej u Minhenu, Njemačka, primijetio „Iphone“ na slici staroj 150 godina.

Radi se o slici „Očekivana“ iz 1860. godine koju je naslikao Ferdinand George Waldmüller. Naizgled, na slici djevojka gleda u iphone i ignorira momka koji joj nudi cvijeće. Svakako suvremena scena.

Slika je sigurno autentična. Postavlja se pitanje kako onda Iphone izmišljen prije 10-ak godina može biti na slici staroj 150 godina? Odgovor je vrlo jednostavan- nikako.

Ne radi se o putovanju kroz vrijeme nego o promjeni našeg pogleda na stvari kroz vrijeme. Danas stvarno izgleda da djevojka na slici drži Iphone i surfa društvenim mrežama.

Ako biste pitali nekoga iz 1860-ih godina što vidi na slici, sigurno bi vam odgovorio- Molitvenik.

I službene stranice galerije u opisu slike govore da djevojka drži molitvenik. I sam Russell o tome kaže: „Najviše me iznenađuje koliko je promjena tehnologije promijenile interpretaciju slike i utjecala na čitav kontekst.“

Slika nije putovala kroz vrijeme, već smo kroz vrijeme putovali mi. Tako djevojka s molitvenikom iz 1860-ih danas zaista izgleda kao djevojka s Iphonom.

Kako se 1860-ih očekivalo da djevojka u ruci drži molitvenik, danas očekujemo da drži Iphone. Zbog toga umjesto molitvenika na slici i očekujemo baš Iphone.

Foto: Slika “Očekivana”. Izvor: The Independent

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top