You are here
Home > Priroda > Znanstvenici oživjeli crve smrznute 42,000 godina  

Znanstvenici oživjeli crve smrznute 42,000 godina  

Pokušaji oživljavanja prethodno smrznutih organizama česti su u znanstvenoj fantastici. Međutim, stvarno oživljavanje smrznutih organizama nije tako jednostavno.

Kada se temperature spuste ispod 0 stupnjeva celzijusa, počinje smrzavanje vode i formiranje leda unutar organizma. Kristali leda probijaju stanične membrane i ubijaju živo biće.

Tek nekoliko živih organizama imuno je na ove procese zbog prirodnog „antifriza“ u svojim stanicama.

Nedavno je grupa ruskih znanstvenika ipak korak dalje pomakla granicu „odmravanja“. Po prvi puta uspješno su oživljeni višestanični organizmi.

Istraživanje je objavljeno u Doklady Biological Sciences časopisu u maju ove godine, a postalo je dostupno online ovoga mjeseca.

Do sada je bilo poznato da su pojedine bakterije, alge, plijesni ili sjemenke oživjele nakon tisuća ili čak milijuna godina smrzavanja u vječnom ledu dalekog sjevera koji se naziva permafrost.

Međutim, grupa ruskih znanstvenika pronašla je crve smrznute prije 42,000 godina. O kolikom se vremenskom periodu radu dobro svjedoči da su ti crvi stariji od piramida 38,000 godina. Kada su se crvi smrzli, još uvijek su postojali Neandertalci.

Crve pronađene u sibirskom permafrostu znanstvenici su tjednima lagano zagrijavali u staklenoj posudi na temperaturi od 20 stupnjeva celzijusa. Kada su se ugrijali, crvi su počeli pokazivati znakove života.

Naime, crvi su se počeli kretati i jesti. Radi se o prvom slučaju uspješnog oživljavanja smrznutog višestaničnog organizma.  Do sada, najstariji uspješno odmrznuti crv bio je smrznut tek 39 godina.

Slične uspjehe imali su i japanski znanstvenici koji su oživljavali jednostavne organizme smrznute 30 godina.

Ruski tim znanstvenika nije isključio ni mogućnost da su uzorci izvađeni iz leda možda pomiješani sa nedavno smrznutim ledom pa su tako i crvi možda dosta mlađi. Ipak je najvjerojatnije da su crvi zaista odmrznuti nakon 42,000 godina jer su znanstvenici uradili sve što su mogli da zadrže uzorke čistima.

Odmrznuti crvi nazivaju se nematode. Radi se o organizmima manjim od 1 milimetra koji žive u nekim od najekstremnijih okoliša. Pronađeni su u probavnim sistemima puževa i gotovo kilometar ispod površine tla.

Ruski znanstvenici istakli su da njihov rad može imati utjecaja na astrobiologiju, granu biologije koja se bavi životom u svemiru. Osim toga rad može koristiti i za proučavanje kako ekstremno niske temperature utječu na živi svijet.

Iako su uspješno odmrznuti crvi, za oživljavanje naše vrste poslije hiljada godina, ipak ćemo još uvijek morati pričekati. Crvi su, iako višestanični, zapravo vrlo jednostavni organizmi bez složenih funkcija.

Foto: Odmrznuti crv. Izvor: World economic forum

1
Dodajte komentar

1 Komentari
0 Odgovori
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše odgovora
Najaktuelnija diskusija
0 Autori komentara
  Pretplati se  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Isključi obavijesti

[…] Znanstvenici oživjeli crve smrznute 42,000 godina […]

Top