You are here
Home > Politika > Kina kao Grinch: Borba protiv Božića

Kina kao Grinch: Borba protiv Božića

Gopodin Grinch glavni je lik knjige za djecu Theodora Seussa iz 1957. „Kako je Grinch ukrao Božić“. U knjizi Grinch želi „ukrasti Božić“ tako što će ukrasti sve božićne ukrase, poklone i slatkiše.

Kineska država počela se od ove godine ponašati na sličan način kao i gospodin Grinch. Nekoliko kineskih gradova ukinulo je ukrase za Božić i Novu godinu. Ukrase nisu postavile ni škole ni državne institucije.

U gradu Langfang vlasti su naredile uklanjanje svih božićnih ukrasa i zabranile prodavnicama prodaju božićnih poklona.

U Changshu u centralnom dijelu provincije Hunan, Biro za obrazovanje zabranio je školama proslavu svih „zapadnih praznika“, uključujući Božić. Zabranjeni su postavljanje ukrasa, postavljanje čestitki i razmjena poklona.

Učitelj u gradu Huangshan podsjetio je učenike da slijede nedavna uputstva odjeljenja za propagandu i ne idu na božićne partije, ne dijele božićne objave na društvenim mrežama i ne daju učiteljima „jabuke mira“ koje su postale tradicija u Kini. Naime, kineska riječ za Badnjak slična je riječi za jabuku.

Zabrana slavljenja Božića dio je šire kampanje suzbijanja crkvi u Kini. Prošlog tjedna policija je izvršila raciju nad Tečajem Biblije za djecu u Guangzhou. Ranije ovog mjeseca, vlasti su zatvorile crkvu u Chengdu i uhapsile 100 pripadnika ove konfesije kršćanstva. U septembru, kina je zatvorila i nelegalnu crkvu u Pekingu.

Kinezima je dozvoljeno prakticirati bilo koju od 5 dozvoljenih religija, što uključuje Kršćanstvo i Protestantizam, ali samo u okviru službeno odobrenih institucija. Vjerske aktivnosti izvan odobrenih institucija su zabranjene.

Promatrači tvrde da su pretresi, hapšenja i zabrane više usmjereni na poštovanje direktive Komunističke partije Kine o promociji „tradicionalne kineske kulture“ nego što se radi o napadima na kršćane.

Komunistička partija Kine službeno je ateistička. Posljednjih godina Partija je nekoliko puta pozivala svoje članove da odbace religiju.

Wuyue Sanren, popularni kineski komentator napisao je online: „Mnoštvo drugih država prihvatilo je kineski Proljetni festival što je u Kini predstavljeno kao pobjeda izvoza kulture. Tom logikom ne bi trebalo biti problema sa Božićem u Kini. Radi se o povjerenju u kulturu. Dok god smo samouvjereni po pitanju naše kulture ne bismo se trebali bojati „zapadnih festivala“. Ako je zabavno, prihvati ga“

Za većinu kineza Božić nema nikakve veze s religijom. U Pekingu šoping centri su i dalje ukrašeni božićnim ukrasima. Kao i u zapadnim zemljama, i u Kini je Božić prilika za shoping i popuste, koliko god to smetalo kineskim vlastima.

S jedne strane je čudno to što ista Komunistička partija Kine koja se zalaže za otvaranje Kine, gradi pruge i luke za trgovinu sa čitavim svijetom, investira po cijeloj planeti i poziva na strane investicije u Kinu ne želi prihvatiti ono što je uvijek u historiji išlo sa poslovanjem- razmjenu kulture.

Foto: Božićna dekoracija u Shangaju. Izvor: The Guardian 

1
Dodajte komentar

1 Komentari
0 Odgovori
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše odgovora
Najaktuelnija diskusija
0 Autori komentara
  Pretplati se  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Isključi obavijesti

[…] Kina kao Grinch: Borba protiv Božića […]

Top