You are here
Home > Nauka > Johnson & Johnson je godinama znao za azbest u puderu za bebe: I šutio

Johnson & Johnson je godinama znao za azbest u puderu za bebe: I šutio

Svjetska medicinska i farmaceutska kompanija Johnson & Johnson sa sjedištem u SAD-u godinama je bila simbolom kvalitetnih proizvoda. Kod nas je posebno poznata po Johnson & Johnson liniji proizvoda za njegu beba. Međutim, nedavna afera pokazala je drugo lice ove kompanije.

Jonhson & Johnson puder za bebe masovno je korišten u domaćinstvima širom svijeta. Osim za ojede i osipe kod beba, koristili su ga i odrasli i djeca za mnoštvo drugih stvari. Radi se o puderu od talka, minerala koji sprječava trenje i tako štiti bebe od osipa izazvanih pelenama.

Problem s talkom jeste što se naslage ovog minerala često nalaze pomiješane s naslagama azbesta. Ovaj mineral izuzetno je opasan za ljudsko zdravlje jer može izazvati čitav niz bolesti i poremećaja. Poznato je da je azbest kancerogen materijal.

Uprava Johnson & Johnson prema novom izvještaju izvjestiteljske kuće Reuters desetljećima je znala da njihov puder za bebe sadrži azbest. I šutila je o tome. Iako su znali za azbest u puderu za bebe i naravno znali koliko je azbest opasan, pogotovo za bebe, uprava, rudarski inženjeri, znanstvenici, doktori i advokati Johnson & Johnsona nisu o tome obavijestili vlasti.

Prodaja pudera je nastavljena bez obzira na azbest. Prisustvo azbesta u puderu za bebe je prešućivano. Iako su laboratorijski nalazi barem od 1971. do ranih 2000-ih godina pokazivali da puder za bebe ponekad može sadržavati male količine azbest, uprava je izvještaje ignorirala.

Kompanija je raspravljala o tome kako riješiti problem azbesta, ali nije upozorila potrošače i vlasti na azbest. Još gore, kompanija je pokušavala lobirati regulatorne agencije da ne zabrane prisustvo azbesta u proizvodima poput pudera za bebe.

Posljedice ovakve neodgovorne i opasne politike Johnson & Johnsona počele su se otkrivati. Mnoštvo potrošača podiglo je tužbe protiv kompanije tvrdeći da je njihov puder za bebe izazvao azbestozu (bolest pluća sa smrtnim ishodom), rak jajnika i druge bolesti.

Rezultati tužbi su različiti. Dio sudaca presuđivao je u korist kompanije, a dio u korist tužitelja i naređivao Johnson & Johnsonu isplate odšteta. Ranije ove godine, sud u St. Louisu, SAD, naredio je Johnson & Johnsonu da isplati 4,9 milijardi dolara odštete za 22 žene i njihove obitelji. Kompanija je najavila žalbu na presudu.

Potpredsjednik Johnson & Johnsona za odnose s javnošću, Ernie Knewitz, odbio je prihvatiti odgovornost kompanije riječima: „Sve ovo je proračunat pokušaj da se odvrati pažnja s činjenice da su tisuće nezavisnih testova pokazale da naš talk ne sadrži azbest i ne izaziva rak. Sva nagovještenja da je Johnson & Johnson znao ili krio podatke o sigurnosti talka su lažne.“

Ipak, tvrdnje uprave su lažne budući da je nekoliko sudova presudilo u korist tužitelja, a interni dokumenti koje je kompanija bila prisiljena objaviti nakon podnijetih 11,000 tužbi jasno pokazuju da je Johnson & Johnson znao šta radi i radio to namjerno.

Foto: Johnson & Johnson puder za bebe. Izvor: New York Post

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top