You are here
Home > Politika > Kako Je Kraljica Elizabetha Isprepadala Saudijskog Kralja Abdullaha

Kako Je Kraljica Elizabetha Isprepadala Saudijskog Kralja Abdullaha

Kraljica Elizabetha II na tronu Velike Britanije i ostalih zemalja Commonwealtha punih je 66 godina. Kraljica je poznata po tome da je striktno politički neutralna i korektna. Ipak, Elizabetha si tu i tamo da oduška te na „finjaka“ pokaže što stvarno misli o pojedinim liderima i državnim sistemima.

Velika Britanija i Saudijska Arabija godinama imaju dobre diplomatske odnose. Godine 2003. godine, saudijski princ i budući kralj, 79-godišnji Abdullah bin Abdulaziz al Saud posjetio je Veliku Britaniju.

U sklopu posjete isplaniran je i dan druženja sa kraljicom Elizabethom II. Kraljica je naravno, u skladu sa željama svoje vlade, prihvatila posjetu saudijskog princa i svog vršnjaka Abdullaha.

Kraljica za volanom 2017. godine

Saudijska Arabija i Velika Britanija su krajnje različite države. Iako su u obije zemlje na vlasti kraljevi, uređenje je bitno drugačije. Ženama Saudijske Arabije naslijeđivanje trona je zabranjeno. Osim toga, ženama je zabranjeno još mnogo toga, poput studiranja, otkrivanja lica, izlaženja bez pratnje muškarca, posjedovanja bankovnih računa, zaposlenja i- voženja automobila.

Ova zabrana bila je na snazi u vrijeme posjete princa Abdullaha i očito se nije svidjela kraljici Elizabethi iako ona to naravno nije pokazala. Kako onda znamo da joj se zabrana nije svidjela? Vrlo lako. Sastanak između princa i kraljice odvijao se u škotskom dvorcu Balmoral. Nakon formalnog dijela protokola, kraljica je pozvala princa Abdullaha na vožnju imanjima oko dvorca.

Saudijski princ oduševljeno je prihvatio poziv i udobno se smjestio na prednje sjedište automobila očekujući dolazak vozača. Na njegovo ogromno iznenađenje i ogorčenje, za volan je sjela ni više ni manje nego 77-godišnja kraljica Elizabetha II.

Princ države u kojoj je ženama zabranjeno otkrivanje lica i voženje automobila tako je dobio jedinstvenu priliku da ga imanjima dvorca Balmoral provoza žena otkrivenog lica- britanska kraljica Elizabetha II.

Elizabetha ispred sanitetskog vozila
kojeg je vozila 1945. godine

Kraljica je sigurno znala da je u Saudijskoj Arabiji ženama zabranjeno da voze. Ono što princ Abdullah sigurno nije znao jeste da je Elizabetha služila u II. svjetskom ratu kao vozač saniteta, poštanskih vozila, dostavnih kamiona i kao mehaničar. Zapravo je Elizabetha II danas jedini šef države koji je učestvovao u II. svjetskom ratu.

Još gore za princa Abdullaha, kraljica čak i u dubokoj starosti voli vožnju i brzinu. Za vrijeme vožnje Elizabetha je „nagazila“ na gas i pojurila vijugavim škotskim cestama, na još gore zaprepaštenje svog gosta.

Dok je šokirani i isprepadani Abdullah „premirao“ na suvozačevom sjedištu, Elizabetha je svo vrijeme vožnje s njim ležerno pričala, potpuno ignorirajući to što vozi princa države u kojoj je ženama vožnja zabranjena.

Saudijka za volanom 2018. godine

Naravno, i nakon vožnje Elizabetha nije pokazala ni na jedan način da se ne slaže sa politikom dinastije Saud koja vlada kao apsolutistička monarhija. Protokol je dalje nastavljen sasvim uobičajeno.

Princ Abdullaz, na svoju sreću, vjerojatno nije znao još nešto- Kraljica Elizabetha nema vozačku dozvolu. Naime, kao kraljici joj i ne treba, po britanskom zakonu.

Kako je vožnja utjecala na Abdullaha, ne znamo. Znamo da ženama u Saudijskoj Arabiji sve do juna 2018. godine nije bilo dozvoljeno da voze. Zabrana je ukinuta tek tri i pol godine nakon smrti kralja Abdullaha, neplaniranog suvozača kraljice Elizabethe.

Foto: Elizabetha, Abdulah i dvorac Balmoral. Izvor: Express 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top