You are here
Home > Kultura > Film i muzika > Tim Raketa: Džesi i Džejms ili Musaši i Kođiro

Tim Raketa: Džesi i Džejms ili Musaši i Kođiro

Većina ljudi koje poznajem je bar jednom pogledala Pokemone ili makar čula za njih. Pokémon je zapravo naziv medijske franšize koju je stvorio Satoši Tajiri 1996. godine i koja je u vlasništvu japanske firme Nintendo.

Interesantno je da su Pokemoni svoj „život“ započeli u nekoliko igara za Nintendove prenosne konzole, a tek kasnije je stvorena popularna anime serija, koja prati doživljaje dečaka Eša na putu da postane Pokemon trener.

Jessie & James

Glavni negativci u Pokemonima su članovi Tima Raketa. Tim Raketa je predstavljen kao međunarodna organizacija koja se bavi krađom Pokemona.

Vođa Tima Raketa je Đovani (Giovanni) i pojavljuje se s vremena na vreme, ali se zato redovno pojavljuju Džesi, Džejms i Mjau (Jessie, James i Meowth). Iako su u suštini negativci, mnogim fanovima Pokemona oni su simpatični, a neki ih čak ubrajaju među najdraže likove.

 

Nije teško zaključiti kako su naši negativci dobili imena: Džesi i Džejms su direktna aluzija na Džesija Džejmsa (Jesse James). Džesi Džejms je bio američki razbojnik i pljačkaš banki i vozova, o kome je snimljeno preko trideset filmova. Ono što je zanimljivo je to što postoji i „suparnički“ Tim Raketa, koji takođe ima dva člana čija su imena Buč i Kesidi (Butch i Cassidy). Buč Kesidi je takođe bio ozloglašeni pljačkaš vozova i banaka i vođa bande “Wild Bunch” na Divljem zapadu.

Jesse James
Butch & Cassidy i Butch Cassidy

Međutim, iako su imena Džesi i Džejms prisutna u svim sinhronizacijama, u originalnoj, japanskoj verziji, glavni likovi se zovu drugačije: Džesi je Musaši, a Džejms Kođiro.

Ni ova imena nisu odabrana slučajno: Musaši i Kođiro su bili mačevaoci, ali takođe i suparnici. Oni su se sukobili 1612. godine i Musaši je ubio Kođira.

Dok je najpoznatija informacija o Kođiru ta da je poginuo u pomenutom dvoboju, o Musašiju se više zna. Pored toga što je bio jedan od najvećih japanskih mačevalaca, Mijamoto Musaši je bio i slikar, pesnik i skulptor. Sa svega trinaest godina imao je prvi dvoboj – iz koga je izašao kao pobednik!

Mijamoto Musaši

Takođe, Džesina (ili Musašina) suparnica (nekada prijateljica) Kesidi se u japanskoj verziji zove Jamato: Jamato je bio vodeći brod japanske carske mornarice tokom Drugog svetskog rata, a imao je i brod-sestru: Musaši. Jamato i Musaši su bili najveći bojni brodovi ikada napravljeni, ali nijedan nije preživeo rat.

Jamato & Musaši

Još jedna zanimljivost: treći član Tima Raketa i jedan od najpopularnijih likova iz Pokemona, Mjau (ili Mjaut, u zavisnosti od sinhronizacije) je zapravo nacrtan tako da izgleda kao „srećna mačka“ (Maneki Neko).

Ovakve mačke vlasnici prodavnica nekad drže pored kase, jer postoji verovanje da donose dobru sreću i bogatstvo. Ipak, čini se da Mjau(t) ne donosi mnogo sreće svojim saradnicima – naprotiv! Ne donosi im čak ni bogatstvo (“Zli smo, ali smo siromašniiii!”)

Krajnje je ironično što je on zapravo „srećna mačka“.

Meowth & Maneki-Neko

 

I eto tako. Par zanimljivih informacija o inspiracijama za Tim Raketa.
Ko kaže da Pokemoni ne mogu da budu edukativni?

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top