You are here
Home > Društvo > U ime slobode govora: Jebo ga Alija sa Kovača!

U ime slobode govora: Jebo ga Alija sa Kovača!

I to baš onaj Alija Izetbegović sa Kovača. Zašto je odjednom postalo bitno opsovati Aliju Izetbegovića? Upravo zato što psovanje Alije Izetbegovića pokušavaju zabraniti.

Sarajevski strip-crtač Filip Andronik objavio je serijal stripova „Superjunaci u Bosni“. Jedan od stripova govori o Batmanu kome su ukrali točkove sa batmobila u Sarajevu. Revoltirani Batman opsuje: „Jebo ga Alija sa Kovača!“

Misli se na Aliju Izetbegovića sahranjenog na mezaru Kovači. Psovati predsjednika, pogotovo bivšeg, nije ni kažnjivo ni zabranjeno. A nije nešto mnogo ni uvredljivo kada se uzme u obzir šta sve stanovnici Bosne i Hercegovine psuju i kome sve psuju. Da sad ne dočaravamo, znamo svi o čemu se radi. „Skida“ se sve, od neba do zemlje.

Međutim, psovanje Alije Izetbegovića postalo je prvorazredan skandal u Bosni i Hercegovini. I to po oprobanoj metodi javne harange u koju se naravno uključila Stranka Demokratske Akcije (SDA) koju je Alija Izetbegović osnivao.

Iako je ova stranka nastala na idejama slobode, demokracije i borbe protiv komunizma koji je zabranjivao psovanje predsjednika države, SDA se pobunila protiv psovanja Alije Izetbegovića izdavši saopćenje za javnost.

Još gore, SDA je optužila Filipa Andronika da „vrijeđa šehide“. Šehid je islamski termin za čovjeka koji pogine u borbi za vjeru. U BiH se pojam „šehid“ veže za poginule borce Armije Republike BiH. Po SDA definiciji ispada da je Alija Izetbegović koji je umro prirodnom smrću u 78. godini 2003. odjednom postao šehid. Jer eto ako neko psuje Aliju, kao da je opsovao šehida.

U svom saopštenju sama SDA ističe da se zalaže za slobodu govora i da je Alija Izetbegović bio u zatvoru zbog manjka slobode govora u komunizmu, a onda odmah nakon toga prijeti Filipu Androniku: „nećemo dozvoliti“, „dobit će primjeran odgovor“, „nikome nećemo dozvoliti“. Na kraju SDA euforično zahtijeva „gašenje interneta“, to jeste, kako stoji u saopćenju: „povlačenje neprimjerenih ilustracija sa svih platformi na kojima su objavljene“.

SDA je stvarno ambiciozna politička stranka kada traži da se sa interneta i „svih platformi“ povuče strip koji kaže „Jebo ga Alija sa Kovača“. Pogotovo kada se uzme u obzir da živimo u svijetu u kome su na internetu dostupne tajne depeše američke diplomacije.

Stranicu s torrentima Pirate Bay pravosuđe i vladine agencije ozbiljnih država nisu u stanju „ugasit“ već godinama, a SDA bi uklonila strip koji joj se ne sviđa. Do sad niko nije uspio „ugasiti internet“, ali SDA svakako ima pravo pokušati.

Problem u svemu ovome jeste ideja ove stranke da ima pravo određivati šta se smije i šta se ne smije govoriti. To je direktni napad na slobodu govora i pravo izražavanje. To je čist uvod u totalitarizam i diktaturu. SDA pokušava biti „moralna policija“.

Filip Andronik nije prekršio ni jedan zakon. To međutim SDA uopće ne zanima. Ova stranka navikla je biti iznad zakona. Zbog toga se i u slučaju stripa „Jebo ga Alija sa Kovača“ ponaša kao da je iznad zakona i pokušava od psovanja „Alije sa Kovača“ napraviti nešto nedopustivo iako je psovanje „Alije sa Kovača“ sasvim legalno.

Još veći problem je pokušaj izazivanja javne harange na Filipa Andronika. Iako „Jebo ga Alija sa Kovača“ samo psuje Aliju Izetbegovića, SDA je to proglasila „vrijeđanjem šehida“ i „vrijeđanjem šehidskih mezara“ te tako javno pozvala mase svojih fanatičnih sljedbenika da javno raščereče Filipa Andronika.

Ovakva haranga već je imala rezultata budući da se TV Sarajevo ispričala zbog objave stripa, a portal Prometej.ba povukao je strip sa svoje stranice. Čak se i novinar Oslobođenja koji je napisao članak o spomenutom stripu potpisao inicijalima.Filip Andronik uklonio je spomenuti strip sa Behance.

Mi na Zrnu soli se harange ne bojimo. Već smo na nju navikli. Svaki tekst koji je spomenuo Aliju Izetbegovića rezultirao je harangom, a ta haranga je rezultirala ničim. Takvima kao što je SDA ne može se umiljavati. Ako se prihvati njihova igra, zahtjevi će samo porasti. Čim SDA i slični osjete da mogu postavljati pravila, broj pravila će se samo povećavati.

Da smo prihvatili harangu, uvrede, optužbe, prijetnje i lične prijetnje prema saradnicima koje su uslijedile nakon teksta „Bivša Aleja Alije Izetbegovića u Tuzli“, dobili bismo istu reakciju za tekst „Sjaši Alija da uzjaše Kurt-a“. Onda bi već urednici bili SDA, a ne redakcija Zrna soli. Bili bismo ništa drugo nego obično jadno političko glasilo SDA i sličnih. A da smo to željeli biti već bismo bili uhljebljeni po institucijama. Ne bismo novi portal pokretali s idejom da budemo drugačiji i bolji.

Samim time što postojiš, bit ćeš meta SDA i sličnih jurišnika koji će te i da ne zineš proglasiti „nepodobnim“ samo zato što se zoveš kako se zoveš, što su ti se roditelji zvali kako su se zvali, što živiš gdje živiš ili radiš posao koji radiš. Odmah će te proglasiti za sve i svašta, reći će da „vrijeđaš“ i „mrziš“. Reći će da radiš upravo ono što oni rade- vrijeđaju i mrze.

Zbog toga ne vidimo ni jedan jedini razlog da popuštamo SDA i sličnim pritiscima i prijetnjama. Uostalom šta mogu uraditi? Već su nam oteli sve što su oteti mogli. Većina nas sa Zrna soli je iselila, iselit će ili je ionako nezaposlena. Šta će uradit? Uzeti ti posao koji nemaš? Onemogućit da dobiješ posao koji ionako ne bi dobio budući da je rezerviran za SDA poltrona? Smiješno.

Fizički će te napast? Još smješnije. I da nas protjeraju sve, ne iz Bosne i Hercegovine nego s kontinenta, opet odeš na drugi kontinent, zakupiš novu domenu i objaviš „Jebo ga Alija sa Kovača“. I da nas poubijaju, opet će neko drugi objavit „Jebo ga Alija sa Kovača“. Slobodu govora danas se zaustaviti ne može. Samo ometati. A SDA upravo to radi.

Sloboda se ne dobiva, za slobodu se bori. Za jedno društvo nema ništa važnije od slobode mišljenja, djela, riječi pa i slobode crtanja stripova i slobode psovanja „Alije sa Kovača“. Sloboda vrijeđanja osjećanja je i dalje sloboda. Naravno da sloboda prestaje tamo gdje počinje tuđa sloboda. Ali u slučaju „Jebo ga Alija sa Kovača“ to što se SDA našla uvrijeđena kao plačljivo dijete kome su rekli da neće dobiti paketić ne znači da SDA ima pravo zabraniti da se psuje „Alija sa Kovača“ i crtaju stripovi o „Aliji sa Kovača“.

Filip Andronik nikoga nije ubio, ništa nije ukrao, o nikome ništa nije slagao, nije koristio govor mržnje, nije poticao vjersku, rasnu ili spolnu diskriminaciju, nije pozivao na nasilje. Umjesto što SDA pokušava uvesti diktaturu i proglasiti Aliju Izetbegovića „svetinjom u koju se ne dira“, bolje joj je da nauči prvo živjeti u slobodnom društvo, a drugo da shvati kako se sa interneta stvari ne mogu skloniti jer će ih uvijek neko drugi postaviti. Recimo mi.

Ideja da je zabranjeno „vrijeđanje osjećanja“ je smiješna. Eto onda ćemo i mi proglasit da naša osjećanja i zdravu pamet vrijeđa SDA saopćenje i tražiti da se saopćenje povuče „sa svih platformi“.

Vrijeđati osjećanja, pa i vjerska i politička, uopće nije zabranjeno ni loše. Naprotiv. Mnoštvo satiričnih časopisa, stranica i drugih platformi upravo postoji na ideji vrijeđanja osjećanja. Šta drugo rade Charlie Hebdo, NewsBar, NewsNet i na stotine drugih ako ne vrijeđaju nečija osjećanja.

Neko vrijeđaju vjerska osjećanja, neki politička, neki nacionalna, neki kulinarska, neki kulturološka, neki umjetnička. Sama ideja bilo kakve kritike je vrijeđanje nečijih osjećanja. Naravno da je većina umjetnika uvrijeđena kada dobiju lošu kritiku za svoj rad pa opet ne traže da se kritičari „povuku sa svih platformi“. A vjerujte da film ili knjiga često dobiju puno teže „uvrede“ od „Jebo ga Alija sa Kovača“.

Ono što jeste loše i zabranjeno je izazivati javni linč prema nekome kako to rade SDA i slični. Dok je Filip Andronik samo rekao „Jebo ga Alija sa Kovača“, SDA je rekla kako je Filip Andronik neprijatelj, a svi znamo šta se radi s neprijateljima koji „vrijeđaju naše svetinje“. Filip Andronik nikome nije naštetio, a SDA je naštetila Filipu Androniku.

Govor mržnje je svaka komunikacija koja će dovesti do nasilja. „Jebo ga Alija sa Kovača“ neće izazvati nikakvo nasilje. SDA saopćenje koje tvrdi da Filip Andronik vrijeđa“ šehide“, „mezare“, „poginule borce Armije RBiH“, „svetinje svakog Bošnjaka i svakog BH patriote“ hoće izazvati nasilje. Iako niko osim SDA, pa ni Filip Andronik, nije spomenuo ni šehide ni borce ni svetinje ni mezare. Upravo takvo saopćenje SDA nije ništa drugo nego govor mržnje i poziv fanaticima za napad na Filipa Andronika.

Koliko je nama poznato Alija Izetbegović nije ni šehid ni mezar ni poginuli borac Armije RBiH ni svetinja svakog Bošnjaka ni svakog BH patriote. „Jebo ga Alija sa Kovača“ ne spominje ništa osim „Alije sa Kovača“. Sve ostalo je nabajala SDA u svom saopćenju kako bi Filipa Andronika predstavila kao neprijatelja s kojim se treba obračunati.

Svako ko je pretjerano uvredljiv, uključujući SDA, bi trebao makar malo očvrsnuti u 21.  stoljeću kada se ne može „ugasiti internet“. Ideja da je zabranjeno „vrijeđati osjećanja“ već dovodi do tog da sve s čim se radikali ne slažu „vrijeđa osjećanja“.

Navodno „vrijeđanje osjećanja“ se koristi za harangu i obračune sa političkim i ideološkim neprijateljima. Koristi se za istrebljenje protivnika iz javnog života. SDA je upravo to uradila sa Filipom Andronikom. Umjesto da prihvati „Jebo ga Alija sa Kovača“ kao nešto sasvim normalno, čak iako joj se ne sviđa, SDA je odmah proglasila da Filip Andronik „vrijeđa šehide“ i još svašta nešto što je jedino SDA spomenula. A ne Filip Andronik.

Ako nešto vrijeđa „šehide“, mezare“ i „poginule borce“ onda je to SDA koja koristi i šehide i mezare i poginule borce u bezveznom obračunu s najobičnijim stripom u kome piše „Jebo ga Alija sa Kovača“. Nije niko poginuo za ovu državu i legao za državu u mezar da ga SDA koristi kad joj padne napamet. Niko nije položio život za državu kako bi mrtav koristio stranci SDA.

Ako se SDA našla uvrijeđena zbog slobode da se psuje „Alija sa Kovača“, neka slobodno i dalje bude uvrijeđena. Što se nas tiče, može cijela SDA sjesti u ćošak i plakati. Manje će piškiti. Bolje i da SDA manje piški nego da živimo u totalitarizmu u kome će SDA sve što joj se ne sviđa zabranit pod opravdanjem da „vrijeđa osjećanja“. Bolje i uplakana SDA nego SDA koja vrijeđa šehide i poginule borce koristeći ih za svoje sitne političke interese.

Zato, u ime slobode govora- Jebo ga Alija sa Kovača!

P.S. Ukoliko se još neko nađe uvrijeđen zbog psovanja bivših i sadašnjih političara, neka slobodno zamijeni Aliju s kim god želi. Prihvaćamo odgovornost i za psovanje Tuđmana, Miloševića, Rugove, Tite, Markovića, Dodika, Komšića, Džaferovića, Vučića, Plenkovića, Đukanovića, Merkel, May, Putina, Trumpa, Una i ostale kompanije. Jebo ga svaki od njih redom. Smrt cenzuri, živjela sloboda.

Foto: Strip u kome se psuje Alija sa Kovača. Izvor: Oslobođenje

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top