You are here
Home > Politika > Zastave, zastave

Zastave, zastave

Parni valjak pjeva: „Moja su zastave uvijek iste boje“. Ali nije Parni valjak jedini oduševljen zastavama. Dok Parni valjak o zastavama pjeva, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine ih prenose, odnose i donose.

Ponašanje članova Predsjedništva BiH oko pitanja zastava u ovoj instituciji nalikuje ponašanju djece u vrtiću koja se inate oko igračke. Član Predsjedništva iz srpskog naroda, Milorad Dodik, inzistira da ispred njegovog kabineta, u njegovom kabineta i na službenim sastancima stoji i zastava entiteta Republika Srpska.

S druge strane, članovi Predsjedništva iz hrvatskog i bošnjačkog naroda, Željko Komšić i Šefik Džaferović, inzistiraju da na službenim sastancima i ispred kabineta stoje samo zastave Bosne i Hercegovine. Odbijaju postavljanje zastave entiteta.

Inaćenje oko zastava postalo je tragično koliko i komično. Svakog jutra Milorad Dodik postavi zastavu Republike Srpske ispred svog kabineta. Svaku večer Željko Komšić i Šefik Džaferović sklone tu istu zastavu. I tako iz dana u dan članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine bave se premiještanjem zastave entiteta.

Ovo ismijavanje dodatno je pojačano jučer kada je Milorad Dodik napustio sastanak Predsjedništva sa Vijećem za implementaciju mira jer na sastanku nije bilo zastave Republike Srpske. Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću ovo napuštanje bilo je urnebesno smiješno i zabavno.

U kampanjama su se sadašnji članovi predsjedništva predstavljali kao, redom:

-Milorad Dodik, borac za srpstvo i srpske interese
-Željko Komšić, zlatni ljiljan u borbi za Bosnu
-Šefik Džaferović, ozbiljan državnik s iskustvom

Na kraju se borac za srpstvo, zlatni ljiljan i ozbiljni državnik bave jedino prenošenjem zastave. Kao mala djeca se otimaju oko igračke; pardon zastave. Od svih problema koje Bosna i Hercegovina ima, tri člana predsjedništva do sad nisu riješili ni jedan.

Umjesto da rješavaju postojeće probleme, članovi predsjedništva proizveli su nove. I to nerješive. Jer kako god da se ovaj „problem“ sa zastavom riješi, neko će biti nezadovoljan. Za sad Željko Komšić očito uživa u provociranju Milorada Dodika.

Kako god da se „kriza sa zastavom“ riješi ili ne riješi, to ništa u Bosni i Hercegovini promijeniti neće. Da zastava bude ili ne bude prisutna, isto je. Sve da se ogrnu zastavama i nose ih kao toge ili škotske suknjice, Bosni i Hercegovini bit će isto.

Nezaposlenost, siromaštvo, korupcija, nepravda i masovno iseljavanje nisu počeli zbog zastave ispred kabineta, neće ni prestati zbog zastave ispred kabineta. Dok država klizi prema kataklizmi, kolektivni šef države se bavi glupostima.

Iako zastava nije ni uzrok problema ni rješenje problema, ona je simbol problema. Bosna i Hercegovina prošlih 25 godina umjesto na rješavanje postojećih problema potrošila je na proizvodnju novih problema. Svih ovih 25 godina birači i izabrani su se trudili što više problema napravit kako bi sebe predstavili što bitnijima.

Ovo što imamo danas nije ništa drugo nego rezultat takve proizvodnje problema. Ta sporna zastava samo je kap u moru problema koje smo proizveli, a koje nismo u stanju riješiti. Kolaps koji imamo danas i katastrofa koja nam predstoji u skoroj budućnosti samo su nusproizvod proizvodnje problema.

Foto: Članovi Predsjedništva BiH. Izvor: Depo.ba

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top