You are here
Home > Kolumne > PROSTE DUŠE: Sveti Nikola postao Coca–Cola djedica debeljuca

PROSTE DUŠE: Sveti Nikola postao Coca–Cola djedica debeljuca

Nisu samo današnji filmski junaci poput Batmana ili Supermana spašavali i uveseljavali mnoštvo. Uvijek je svijet volio junake sa supermoćima i raznoraznim zgodama koje su pričinjavali. Nekad su te priče i legende služile u vjerske iliti političke svrhe, a danas služe za dokone razbibrige koje većinom dolaze sa filmskih ekrana.

O svetom Nikoli ima previše priča po raznim stranama svijeta i sve su podjednako lijepe, hrabre, plemenite i slično. Svojim skromnim životom i brigom prema potlačenijem zaslužio je mjesto sveca zaštitnika mnogih: djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, trgovaca, putnika, studenata, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta, mnogih gradova, veliki zaštitnik Rusije, te je najčešća slava u Srbiji.

Nikola Čudotvorac živio je u četvrtom stoljeću u azijskom dijelu Turske. Rođen od bogatih roditelja odbacio je materijalno i nasljedstvo koristio za pomoć drugima.

Od mnoštva predaja o njegovim dobrim djelima za nas je danas svakako najaktualnija ona o vješanjima čarapa na kamine ili stavljanje ulaštenih čizmica u prozore ne bi li kakav poklon završio u njima.

Priča se veže uz propalog bogataša sa tri prelijepe kćerke koje je, poradi nove zarade, htio ili dati u roblje ili čak prepustiti prostituciji.

Tu stupa na snagu Nikolina supermoć – dobrota, te svaku večer stavlja vreću sa zlatnicima u prozor ne bi li otac odustao od svoje namjere. Kako oholi otac prve dvije večeri nađe zlatnike, treću večer poželi vidjeti dobrotvora i da bi to izbjegao, Nikola se pope na krov i ubaci zlatnike kroz dimnjak. U čarape koje su se sušile na kaminu popadali su zlatnici. I eto nove legende i ideje stavljanja slatkiša i koječega u čarape i čizmice.

Kao što današnji junaci imaju svoje negativce i antiheroje, tako i Nikola ima Krampusa. Taj Krampus je jako nezgodan tip. Dolazi iz poganskih vjerovanja, ali se kao i mnoge poganske tradicije provukao kroz kršćanstvo do danas. Rogato biće, polu – jarac, polu – demon za sobom vuče hrđave lonce i zvonca. Kažnjava djecu koja se loše ponašaju, za razliku od svetog Nikole, koji nagrađuje dobru djecu poklonima.

I tako je lik svetog Nikole putovao kroz skoro 15 stoljeća u duhu pomaganja i darivanja siromašnih. No, na snagu stupa marketinški svetac, stvoritelj Coca – Cola Djeda Mraza i preuzima legendu o dobrostivom djedici koji djeci na Božić ranom zorom ostavlja željene poklone.

U toj pomodnijoj priči nema potrebe naglašavati pomaganje siromašnima i slično. Priča je zamišljena jako jednostavno. Djeca trebaju navodno biti dobra i napisati pismo željenih poklona. Tatica i mamica onda udovoljavaju svojoj djeci i ne pomislivši na opciju uskraćivanja poklona.

Vrijeme Božića danas je eto vrijeme za blijeda smeškavanja i dobročinstva koje se po pravilima marketinga svelo na potrošačku groznicu kupovine poklona samo svojim bližnjim i nagrađivanje djece bez obzira na zasluge i potrebe.

Iako lik svetog Nikole nije poražen potpuno i iako se još jasno slavi odvojeno od Božića i Djeda Mraza, Djeda Božićnjaka iliti Božić Bate, u velikom dijelu je poražen duh mene i tebe kao junaka koji štite slabije i nesebično daruju one kojima je potrebnije.

Vremena se uvijek mijenjaju pa se tako kroz povijest mijenjao i lik tog dobroćudnog bradatog darežljivog djedice. Od njegovih korijena u starim religijama germanskih i slovenskih naroda, preko svetog Nikole, pa sve do britanskog Oca Božića iz kojeg je kasnije nastao Coca – Cola djedica, koji živi na Sjevernom polu, odjeven u crveno – bijeli kaput, leti na sanjkama koje vuku irvasi sa torbom punom poklona, spušta se u noći Božića kroz dimnjake…

Sa tim vremenima mijenjamo se i mi i danas bi me čudilo da postoji još običaj u kojem djeca lašte čizmice i istinski se raduju poklonu u njima, makar bio i skromniji.

Prvi stručnjak prodavanja magle koji izmisli aplikaciju, koja bi ranom zorom “sjela” na dječiji telefon i sa pozamašnom svotom novca na istoj, uvelike bi obradovao zbunjene roditelje koji danas, niti imaju vremena niti znaju što kupiti djeci.

Mada, štogod vjerovali i štogod nas zabavljalo i uveseljavalo ipak ne zaboravimo pravi smisao darivanja i plemenitosti. Ja ću ove godine pisati bradatom djedici neka mi donese više strpljivosti i zahvalnosti u život.

Hvala!

 

Foto: Djed Mraz. Izvor: Coca-cola

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top