You are here
Home > Nauka > Irskim medicinarima zabranili da pacijente zovu „ljubavi“ i „dragi“

Irskim medicinarima zabranili da pacijente zovu „ljubavi“ i „dragi“

Irske medicinske sestre i doktori više neće oslovljavati pacijente sa „ljubavi“, „dragi“, „cure“ ili „dečki“. Tako je preporučila irska državna Zdravstvena služba. Umjesto toga, pacijente će medicinsko osoblje oslovljavati imenom.

Osim toga, zabranjeno je zvati pacijente i po brojevima kreveta, dijagnozi ili oboljelom dijelu tijela. Rečenice poput „Kako se osjećaš ljubavi?“ postat će prošlost u irskom zdravstvenom sistemu.

Iako iz naše perspektive izgleda kao napredak da te medicinsko osoblje zove „dragi“ ili da te pita „Kako se osjećaš ljubavi?“, ircima se ovakvo oslovljavanje ne sviđa jer ih podsjeća na obraćanje kućnim ljubimcima.

Nova pravila izrađena su nakon istraživanja iskustva pacijenata u zdravstvenim ustanovama. Zdravstvena služba odlučila je da medicinske ustanove trebaju više biti orijentirane prema pacijentima pa samim time i oslovljavati pacijente onako kako se to pacijentima sviđa.

Ipak, nisu svi oduševljeni što se Zdravstvena služba bavi ovim pitanjima. Doktor Michael O’Keefe, oftamolog u Mater bolnici u Dablinu smatra da je „politička korektnost“ otišla predaleko, dok se u isto vrijeme povećavaju liste čekanja za operacije, a u bolnicama nema dovoljno kreveta.

Međutim, izvještaj objavljen prošle sedmice pokazuje kako komunikacijske vještine medicinskog osoblja mogu imati dubok utjecaj na ishod liječenja i iskustva pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

Zdravstvena služba vjeruje na temelju spomenutog istraživanja kako se pacijenti u zdravstvenom sistemu mogu osjetiti kao brojevi, a ne ljudi, pa je zbog toga presudno da ih medicinsko osoblje zove po imenu.

Koliko bi za naše zdravstvene sisteme bio napredak da se pacijenti zovu „dragi“ ili „ljubavi“, procijenite sami.

Foto: Bolnica. Izvor: The Guardian 

1
Dodajte komentar

1 Komentari
0 Odgovori
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše odgovora
Najaktuelnija diskusija
0 Autori komentara
  Pretplati se  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Isključi obavijesti

[…] Irskim medicinarima zabranili da pacijente zovu „ljubavi“ i „dragi“ […]

Top