You are here
Home > Nauka > Gradovi i arhitektura > U Zagrebu obješen Franjo Tuđman

U Zagrebu obješen Franjo Tuđman

Naslov članka djeluje nadrealno, kao da se vješanje Franje Tuđmana dogodilo u nekoj paralelnoj dimenziji. Ili barem u prošlom stoljeću. Realnije bi zvučalo da je Franjo Tuđman obješen 1974. godine zbog hrvatskog nacionalizma.

Ili iz istog razloga 1991. godine. Možda čak i 2000. kada su Ivica Račan i Stjepan Mesić započeli detuđmanizaciju Hrvatske. Ali ipak ne. Franjo Tuđman obješen je jučer, 3. decembra 2018. godine.

Pitate se kako mrtav čovjek može biti obješen? E pa i ne može, makar ne u doslovnom smislu. Ali može njegov spomenik.

Franjo Tuđman je godinama bio predmet ismijavanja zbog svog karikaturalnog javnog nastupa i imitiranja maršala Tita. Još za vrijeme svog boravka u Beogradu i predsijedanja Fudbalskim klubom Partizan, Franjo Tuđman je u novinama izgledao čudno.

Doktor Strangelove

Poprilično je podsjećao na Doktora Strangelova iz čuvenog istoimenog filma Stanleya Kubricka. Tuđmanovi javni nastupi 1990-ih godina nisu pomogli ispraviti karikaturalan dojam. Svađanje s navijačima na stadionu, ispravljanje malog dječaka da umjesto „Dinamo“ govori „Kroacija“, deranje o „zelenim i žutim vragovima“ i bijela maršalska uniforma samo su dio spektakla.

Još gore, Franjo Tuđman ostavljao je dojam karikature jer je postao teški nacionalist. Partizan koji je osnovao Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske, izdavao novine „Putovi revolucije“ i predavao Socijalističku revoluciju postao je nacionalist.

Još od 1990-ih s Franjom Tuđmanom mnogi su se sprdali privatno, a Feral Tribune javno, donoseći karikature Tuđmana na naslovnim stranicama. Mnoštvo imitatora poprilično detaljno je imitiralo Tuđmana. Još 1993. godine u predstavi „Spika na spiku“ Tuđmana je imitirao Dražen Kühn.

Međutim, koliko god nekima Franjo Tuđman bio predmet ismijavanja, drugima je idol. Hrvatska desnica (nemojte se smijati ovom nazivu), često smatra Tuđmana nekom vrstom „oca nacije“, spjeva mu pjesme, nosi njegove slike i biste.

Desnica često u obožavanju Franje Tuđmana ignorira Franju Tuđmana. Iako je Tuđman i javno i privatno obožavao Tita, hrvatska desnica mrzi Tita. Iako je Tuđman javno i privatno osuđivao ustaštvo i nacizam, hrvatska desnica obožava ustaštvo i nacizam.

Tuđman u bijeloj maršalskoj uniformi

U retuđmanizaciji Hrvatske koja je počela nedavno, obožavanje Franje Tuđmana dostiglo je nove razine. Obožava se zamišljeni i idealni Franjo Tuđman koji nikad nije ni postojao. Taj obožavani Franjo Tuđman nikad se nije sastajao sa Slobodanom Miloševićem, nije bio partizan i komunista, mrzio je Tita, a obožavao ustaše protiv koji se borio dok je bio partizan.

Kao oblik obožavanja tog novog zamišljenog Franje Tuđmana podižu se spomenici Franji Tuđmanu širom Hrvatske. Prof. Zdenko Samaržija čak je i osmislio naziv za takav spomenik- tuđmanik.

Tuđmanik. Franjo Tuđman u suknji

Međutim, tuđmanici obično izgledaju kao karikatura Franje Tuđmana koji je i sam izgledao kao karikatura. To je već dvostruka razina karikaturalnosti. Onda i ne čudi veliko zanimanje javnosti za tuđmanike. I ismijavanje tuđmanika od strane javnosti.

Zaista je teško odoliti i ne smijati se ovakvim spomenicima s obzirom koliki su umjetnički promašaj. Konceptualni umjetnik Siniša Labrović čak je predložio da se u svrhu uljepšavanja splitski tuđmanik raznese dinamitom.

Postavljanje zagrebačkog tuđmanika ponovo je izazvalo smijeh. Ne toliko zbog toga kako spomenik izgleda ili zbog toga što se uopće postavlja. Smijeh je izazvalo to kako je spomenik postavljan.

Fotografi su uhvatili nekoliko kadrova Franje Tuđmana sa kapuljačom preko glave i omčom oko vrata. Više je izgledalo kao da vješaju Franju Tuđmana nego da mu postavljaju spomenik. Mnoštvo komentara na društvenim mrežama predložilo je da spomenik ostane u tom obliku vješanja Franje Tuđmana.

Karikaturalni spomenici karikaturalnog čovjeka svakako mogu izazvati više smijeha nego poštovanja. Pogotovo kada se takve karikature postavljaju na karikaturalan način. Da Franjo Tuđman nije bio takav kakav je bio, vješanje njegovog spomenika ne bi bilo toliko smiješno.

Ovako, kako pokušavaju odati počast tom čovjeku, bolje da ne pokušavaju. Živi se ismijašmo.

 

Foto: Postavljanje tuđmanika u Zagrebu. Izvor: TPortal.hr

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top