You are here
Home > Društvo > Francuska se ne želi odreći batinjanja djece

Francuska se ne želi odreći batinjanja djece

Kažnjavanje djece batinama široko je rasprostranjena „odgojna metoda“ širom svijeta. Malo nas je koji u djetinjstvu nisu dobili šamar ili jače batine zbog nečega što smo učinili. Gotovo cijelu ljudsku historiju batinjanje djece smatralo se čak preporučljivom odgojnom metodom.

Ipak, suvremena psihologija pokazuje da to nije slučaj. Mnoštvo istraživanja pokazalo je kako batinjanje djece ometa razvoj djeteta. Korištenje batina kao odgojne metode može dovesti do pojave agresije, mentalnih problema i ovisnosti o alkoholu i duhanu.

Djeca koju tuku bit će manje osjetljiva na patnju drugih ljudi i više će se odupirati roditeljskim naredbama. U odrasloj dobi tučena djeca će biti sklonija tome da bez opiranja podnose psihološko zlostavljanje poput mobinga na poslu ili od strane vršnjaka.

Korištenje batina dovodi i do poremećaja volje kod djece te može izazvati anksioznost i depresiju. Također, istraživanja su pokazala kako batinjanje djece može izazvati smanjenje sive tvari u mozgu zadužene za inteligenciju.

Zbog svega ovoga još 1989. godine Konvencija o pravima djeteta zabranila je fizičko kažnjavanje djece. Do konvencije samo 4 države su kažnjavale batine. Nakon konvencije većina država na neki način kažnjava korištenje fizičkih kazni nad djecom.

Međutim, usprkos svim naučnim analizama, roditelji odbijaju prihvatiti da batine nisu dobra odgojna metoda. Tako prema istraživanjima francuske „Fondacije Djetinjstvo“ čak 85% francuskih roditelja redovno tuče djecu.

Zbog neusvajanja zabrane batinjanja djece Vijeće Europe još je 2015. godine ukorilo Francusku. Naime, francusko zakonodavstvo nije se slagalo sa međunarodnim pravom budući da, iako je potpisala Konvenciju o pravima djeteta, Francuska nije zabranila fizičko kažnjavanje djece.

Koliko je otpor zabrani fizičkog kažnjavanja djece u Francuskoj pokazuje i ova zakonska inicijativa. Naime, Francuski parlament formalno je uskladio zakonodavstvo sa Konvencijom o pravima djeteta. Međutim, parlamentarci namjerno nisu propisali kazne za batinjanje djece. Iako je tući djecu postalo zabranjeno, nije postalo i kažnjivo.

Umjesto toga zabrana je dobila „obrazovni karakter“, a vladi je ostavljeno da pronađe način kako ubijediti buduće roditelje da više ne tuku djecu. Zakon čak i ne pokušava preodgojiti trenutne roditelje.

Po svemu sudeći, iako su se pokazale kao štetne i opasne, batine će i dalje ostati jedna od omiljenih odgojnih metoda francuskih, a i drugih, roditelja.

Foto: Batine. Izvor: Daily Express

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top