You are here
Home > Nauka > Pronađen prsten Poncija Pilata

Pronađen prsten Poncija Pilata

Poncije Pilat, rimski namjesnik provincije Judeje, u kršćanskoj religiji zapamćen je kao čovjek koji je razapeo Isusa Krista. Dok opipljivih dokaza, poput arheoloških nalaza, za postojanje Isusa kao historijske osobe nema, Poncije Pilat sigurno je postojao.

Pilata spominju rimski historičar Tacit i jevrejski historičar Josip. Osim u Bibliji, ime Poncija Pilata spominje se na takozvanom „Pilatovom kamenu“ s imenima namjesnika te na novčićima koje je Pilat dao iskovati.

Nedavno je otkriven još jedan dokaz o postojanju Poncija Pilata kao stvarne osobe i to njegov lični predmet.  Profesor Gideon Froster sa Hebrejskog univerziteta još prije 50 godina je na lokalitetu Herodion u blizini Betlehema pronašao bronzani prsten.

Na prstenu se nalazio natpis na starogrčkom, uz sliku posude za vino. Sve do nedavno nije bilo poznato kome je prsten pripadao te da li ovaj nalaz ima neki veći historijski značaj. Bronzano prstenje iz ovog perioda nije rijedak pronalazak.

Međutim, 50 godina nakon pronalaska prstena, identitet vlasnika je izgleda otkriven. Prsten je ni više ni manje pripadao rimskom namjesniku Judeje Ponciju Pilatu, čovjeku koji je naredio da se Isus razapne.

Ime Poncija Pilata na prstenu je dešifrirano nakon temeljitog čišćenja. Nakon što je očišćen, prsten je uslikan specijalnom kamerom. Fotografija je pokazala ime Poncija Pilata. Radi se o velikom i značajnom otkriću. Lični predmeti tako bitnih osoba iz antike rijetko se pronalaze. Važnost otkrića još je veća ako se zna kakav značaj Poncije Pilat ima u kršćanskoj tradiciji.

Vjerojatno se radi o prstenu pečatnjaku koji je bio simbol statusa u rimskoj konjici tog vremena. Kao namjesnik, Pilat je svakako nosio takav prsten. Profesor Danny Schwartz, sa Kolumbijskog koledža umjetnosti i znanosti, potvrdio je kako je ime Pilat bilo iznimno rijetko u tom vremenu:

„Ne znam ni jednog drugog Pilata iz tog vremena, a prsten je pripadao osobi koja je imala ugled i novac“. Doktor Roee Porath, također sa Hebrejskog Univerziteta, koji danas vodi iskopavanja u Herodionu smatra kako je očekivano što je prsten pronađen baš na tom lokalitetu:

„Jasno se vidi prirodna veza sa Herodionom. Čak i za Heroda to je bilo više od samih grobnica sa palačom. Herodian je značajno sjedište vlasti. Može se vidjeti neobična važnost koju je ovaj lokalitet imao.“

Iako se ne radi o kršćanskoj relikviji, prsten Poncija Pilata mogao bi biti najstariji ranokršćanski artifekt čija je autentičnost potvrđena. Poncije Pilat vjerojatno je nosio baš taj prsten dok je razgovarao sa Isusom.

Foto: Kip Poncija Pilata i Isusa u Rimu. Izvor: America, Jesuit review 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top