You are here
Home > Društvo > Sydneyski gusari zauzeli američki nosač aviona

Sydneyski gusari zauzeli američki nosač aviona

Nosači aviona ponos su svake mornarice. Ovu plutajući aerodromi omogućavaju državama da pokažu silu širom svijeta. Kako je sam američki predsjednik Bill Clinton priznao- Kada god se dogodi neka kriza, prvo što se upitamo je „Gdje je najbliži nosač aviona“.

Još od kraja Drugog svjetskog rata jedino Mornarica Sjedinjenih Američkih Država ima ozbiljnu svjetsku flotu nosača aviona. Danas je  američko mornaričko zrakoplovstvo četvrta zračna sila u svijetu.

Izgradnja nosača aviona na nuklearni pogon koji mogu primiti stotine aviona košta milijarde dolara, a njihovo dnevno održavanje milijune dolara. Bez imalo sumnje nosač aviona je najvrijedniji i najbitniji brod kojeg mornarica posjeduje.

Tim više krajnje je neočekivano da gusari bez problema mogu zauzeti takav brod. A upravo to se desilo američkom nosaču aviona USS Bennington.

USS Bennington bio je usidren u Sydneyu, Australija, 7. maja 1957. godine zbog proslave Dana Koraljnog mora. Iz čiste zafrkancije 10 studenata Univerziteta u Sydneyu preobuklo se u gusare i pokušalo ući na USS Bennington.

Studenti su u ranim jutarnjim satima preobučeni u gusare bez ikakvih problema ušli u nosač aviona USS Bennington. Dio studenata zatim se zaputio prema kabinama i počeo skupljati donacije za lokalne humanitarne organizacije.

Međutim, dio studenata nastavio je „gusarski napad“. Ova grupa bez problema je ušla na most USS Benningtona. Studenti su pokrenuli sistem za oglašavanje. Paul Lennon, student medicine, uzeo je mikrofon i preko razglasa objavio mornarima: „Čujte i počujte! USS Bennington je zauzet od strane gusara Sydneyskog univerziteta!“

Kakve je reakcije proglas izazvao kod mornara ne znamo. Pretpostavljamo da se radilo o šoku jer na ratnim brodovima, a pogotovo na nosaču aviona, zafrkancije nisu dozvoljene. Nakon „gusarskog proglasa“ ubrzo su se oglasili svi alarmi koje je brod imao: alarmi za opću opasnost, kemijski napad i nuklearni napad.

Općenito nije dopušteno prilaziti ratnim brodovima i to s razlogom. O ozbiljnosti incidenta u Sydneyu svjedoči i jedan mnogo kasniji događaj. 12. oktobra 2000. godine Al Qaeida je uspjela malom brodicom prići razaraču USS Cole koji je bio usidren u Adenu, Jemen. Eksplozija brodice prepune eksploziva koja je uslijedila ubila je 17 mornara, a 39 ranila.

Nakon oglašavanja alarma naoružani marinci su pojurili na most i ispratili studente preobučene u gusare sa USS Benningtona. Da i američka mornarica ima smisla za humor svjedoči to da ni jedna optužnica nije podignuta bez obzira što se radilo o ozbiljnom incidentu.

Gusarski napad na USS Bennington očito je poslužio za primjer američkoj mornarici koja je postrožila mjere sigurnosti. Više se nije dešavalo da studenti preobučeni u gusare uspiju zauzeti nosač aviona.

Foto: Gusar. Izvor: CNN 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top